MAKEDONIJA

Han: Izađite na izbore, svaki glas je bitan

Bez slobodnih medija, bez novinara koji mogu neometano raditi svoj posao profesionalno, nema ulaska u Evropsku uniju

Han na konferenciji u Skoplju. S. Numanović

S. NUMANOVIĆ

17.9.2018

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Skoplja 

Bez slobodnih medija, bez novinara koji mogu neometano raditi svoj posao profesionalno, nema ulaska u Evropsku uniju, poručio je komesar za proširenje i politiku susjedstva EU Johanes Han (Johannes Hahn).

Govoreći na Danima medija EU - zapadni Balkan, on je iznio podatak da je ove godine zabilježeno čak 11 fizičkih napada na novinare u ovom regionu.


Ocijenio je da je to "potpuno neprihvatljivo" i da se neće dopustiti da napadi na novinare prolaze nekažnjeno.

Han je istakao da je nekažnjavanje onih koji i fizički nasrću na novinare jasan indikator stanja vladavine prava u svakoj državi.

- Mi smo u februaru ove godine objavili strategiju Evropske komisije za zapadni Balkan. Vladavina zakona u njoj je naročito istaknuta. Bitno je da se zakoni poštuju i provode, a još je važnije da se krivci za nedjela pronalaze i kazne na osnovu zakona.

EU želi da zapadni Balkan bude njen sastavni dio. Mi smo u proteklih godinu pokazali i djelom to svoje opredjeljenje. Objavili smo Strategiju, održali smo u Sofiji, prvi put nakon 15 godina, samit lidera država EU i zapadnog Balkana, pozdravili smo i podržali historijski dogovor Skoplja i Atine o imenu Makedonije u Prespi. Čim je on postignut, u roku od dvije sedmice otvorili smo vrata za početak pregovora o članstvu i s Makedonijom i s Albanijom. Naša djela svjedoče naše opredjeljenje - naveo je Han.

Obraćajući se prisutnima na Danima medija zapadni Balkan - EU, on je naglasio da novinari moraju biti slobodni da profesionalno rade svoj posao, ali i obavezni da ne podliježu stereotipima i površnosti.

Han je istakao i da građani trebaju biti u stanju slobodno izraziti svoju volju i da ne smiju propustiti priliku, kada je njihov glas potreban, da ga i iskažu.

- Izađite! Glasajte! Svaki glas je bitan i svaki glas se računa - poručio je evropski komesar.

On je govorio na skupu koji je u glavnom gradu Makedonije okupio više od 300 novinara iz regiona i EU.

Oni će danas i sutra razgovarati o stanju medija u Evropi, profesionalnim i poslovnim izazovima s kojima se suočavaju, načinima prevladavanja prepreka, borbi protiv lažnih vijesti i profesionalizmu u izvještavanju i radu.

Još puno posla

Han je u svom govoru istakao da zapadni Balkan napreduje prema EU.

- Urađeno je dosta, ali je mnogo više ostalo da se još uradi. Imamo napredak i u stvaranju jedinstvenog ekonomskog područja, ali moramo uraditi više da bi građani vidjeli konkretnu korist i od toga.

Nužno je raditi puno više i brže, usvajati norme i provoditi ih u cijelosti - naglasio je on u obraćanju novinarima regiona i EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.