REGION

Han o ubistvu Dragičevića i premlaćivanju Kovačevića

Govoreći o BiH, predsjednik Evropske komisije za proširenje istakao da se država suočava s izborima koji su krucijalni

S. Numanović

S. NUMANOVIĆ

17.9.2018

Premlaćivanje novinara BN televizije, dopisnika te kuće iz Banje Luke Vladimira Kovačevića bila je jedna od glavnih tema jutrošnjeg panela Evropske unije u Skoplju.

- Mi vrlo pažljivo pratimo šta se dešava i u Banjoj Luci. Jezik koji neki političari koriste može biti protumačen kao poziv na napad i nasrtaje na novinare i to je veoma loše - upozorio je on.

Govoreći na panelu o medijskim slobodama, predstavnik OSCE-a Arlem Dezijer (Harlem Desir) naveo je i slučaj ubistva Davida Dragičevića koji je izazvao građanski bunt.

- To, kao i fizički napad na Kovačevića je vrlo zabrinjavajuće i mi pažljivo pratimo šta se dešava u BiH i njenim entitetima - naglasio je on.

Han je, govoreći o BiH, istakao da se država suočava s izborima koji su krucijalni.

Naveo je da bi volio vidjeti otklon od etničkog principa i kretanje ka građanskom.

- Regionom se vrlo intenzivno bavim već četiri godine. Imao sam nebrojeno mnogo sastanaka s tamošnjim političarima. I nikad s njima nisam imao ideološke rasprave, da vidimo ko je lijevo, ko desno od centra, koje ideološke postulate baštini i poštuje. Sve se na kraju priče svede na etničko. A to nije temelj za napredak - istakao je Han.  

Odgovarajući na pitanje svjedočimo li balkanizaciji EU, on je priznao da ima problema i unutar Unije sa slobodom medija i vladavinom zakona.

- Mi možda jesmo požurili s prijemom jedne ili dvije nove članice, ali smo izvukli lekcije iz toga. Jasno nam je zašto smo neke države morali primiti ranije negoli su bile spremne. Sada smo mnogo oprezniji i tražimo jasne garancije za provođenje reformi - naveo je komesar za proširenje EU.

Đenoveva Ruiz Kalavera (Genoveva Calavera), direktorica za zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji, u svom istupu pred više od 300 novinara iz EU i regiona Balkana naglasila je važnost poglavlja 24. EU.

- Vladavina zakona i slobode ljudi su temelj EU. Bez slobode govora i medija koji neometano, profesionalno rade svoj posao nema stabilne demokratije. A ona je temelj za ulazak u EU. Kada mi insistiramo na medijskim slobodama, znajte da mislimo vrlo ozbiljno. Ako novinari ne mogu raditi profesionalno svoj posao, ako se ne osjećaju sigurnim i ako se krivci za napade na njih ne procesuiraju, onda nam je to indikator da nema vladavine zakona i signal da zaustavimo ili čak prekinemo pregovore o članstvu s državom - navela je ona.

Istakla je i da EU ima problem sa slobodom medija i da je prvi put u svojoj historiji pokrenut mehanizam kažnjavanja država članica zbog ometanja rada novinara i institucija koje se bave vladavinom prava i provođenjem zakona.

 Stiria ne ulaže u Sloveniju 

- Medijsko tržište Austrije vrijedi 2 milijarde eura. U jednoj tako maloj državi mediji vrijede - poručio je Klaus Švejhofer (Schweighofer), govoreći u ime medijske grupacije Stiria.

Naveo je da je njihova odluka da više ne ulažu u tradicionalne medije u Sloveniji, da su se u Hrvatskoj za sada dobro izborili s izazovima digitalnog doba, da je u BiH izuzetno teško i preživjeti na medijskoj sceni, dok je o Srbiji govorio u kategorijama nezavisnosti medija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.