REGION

Haradinaj: SAD se protive uređenju teritorija i granica

Zvanična Priština je svjesna brige Berlina i EU

Agencije

18.9.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je neophodno da se postigne pravno-obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ali da se to uradi bez zadiranja u granice.

Ne mislimo da se taj sporazum mora postići tako što se govori o teritorijama ili granicama. Stavljanje granica na sto na putu ka rješenju je greška i povratak u tragedije. Ljudi ne zaslužuju da se suoče s prošlošću - rekao je Haradinaj, prenosi Kljan Kosova.

- Imao sam priliku da razgovaram sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta. Oni ne ukazuju na rješenje koje podrazumijeva teritoriju ili granicu, ali su rekli da su liderima ostavili prostor da postignu rješenje kojim se neće dobiti destabilizacija i koje će i drugi prihvatiti - rekao je Haradinaj u Zoni B.

Haradinaj je rekao da razumije zabrinutost zvaničnog Berlina da se promjenom granica vraća u prošlost i dovodi do tragedije.

- Mislim da je greška da se u ime entuzijazma za pronalaženjem rješenja eksperimentira s nama. Moramo  raditi svoj posao. Srbiji je lakše priznati Kosovo ako bude svoj dio posla uradila. Ne mislim da idemo ka rješenju kada otvaramo pitanje granice. Ne vidim razloge da Kosovo uđe u otvaranje onoga što je jednom postiglo. Treba razgovarati samo o uzajamnom priznavanju.

Mislim da je retorika o podjeli, teritoriji i korekciji pritisak na Kosovo. Ostat ću pri današnjem stavu da je teritorija nesporna, to smo uradili 1999. godine i sada moramo razgovarati samo o uzajamnom priznanju. Spremni smo da pokažemo najveće razumijevanje za život kosovskih Srba, ali nismo spremni da Srbima damo određena prava kojima će ugroziti državnost Kosova. Smatramo da je neprihvatljivo raspravljati o nečemu o čemu smo se dogovorili - kazao je premijer Kosova.

Haradinaj je u Zoni B rekao da Ustav i teritorij nisu pitanja koja se trebaju ponovo otvarati.

- SAD, Njemačka i ostali su nas s ovim granicama priznali. Nije neophodno da na stolu otvaramo pitanja našeg teritorija i naših granica. Ono što je potrebno većini naših naroda, Srbiji, Kosovu, Vučiću, Tačiju, Vladi, opoziciji, jeste mirovni sporazum. Albansko-srpski odnosi dugo su već narušeni. Mislim da bi mirovni sporazum bio profitabilan i za Srbiju. Odnose treba rješavati putem mirovnog sporazuma. Najveće dostignuće sporazuma između Kosova i Srbije je mir i to se mora postići - istakao je na kraju Haradinaj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.