UPOZORENJA

Rusija se petlja u referendum u Makedoniji

Matis je prenio američka saznanja o aktivnostima Kremlja

S. N.

19.9.2018

Američki ministar odbrane Džejms Matis (James Mattis) upozorio je da se Rusija petlja u referendum u Makedoniji. On ističe da je interes zvanične Moskve da izjašnjavanje građana te nekadašnje jugoslovenske republike ne uspije, kako bi time stvorila novo krizno žarište na Balkanu, a Makedoniju odvratila od ulaska u NATO i otvaranja pregovora o članstvu u NATO.

- Oni plasiraju novac i provode široku kampanju. Imaju ljude koje plaćaju i kontroliraju da bi utjecali na demokratske procese, demokratsku volju građana. Vjerujem da ljudi u Makedoniji neće nasjesti na tu igru. Ali, kada imate takve aktivnosti, ne samo SAD već cijeli demokratski svijet treba biti zabrinut - upozorio je Matis tokom razgovora s grupom američkih novinara.

On je početkom sedmice boravio u Makedoniji, gdje je pozvao građane da izađu i glasaju na referendumu o promjeni imena te države 30. septembra.

Matis je, tokom razgovora s novinarima koji su s njim putovali iz Vašingtona u Skoplje, prenio američka saznanja o aktivnostima Kremlja na tome da referendum propadne.

Podsjetio je da je Grčka bila nedavno prisiljena protjerati nekoliko ruskih diplomata koji su u toj zemlji provodili subverzivne aktivnosti.

Ministar odbrane SAD naveo je i da njegovo putovanje u Makedoniju "nosi poruku podrške".

- Mi ćemo biti uz naše prijatelje i saveznike, ali im nećemo govoriti šta moraju raditi, nećemo kupovati ljude da bi provodili naše planove i štetili državama. Siguran sam da stanovnici Makedonije, kao i Grčke, žele sami odlučivati o svojoj sudbini. Mi ćemo biti uz njih kakva god odluka bila, jer se radi o demokratskim sistemima i odlukama koje su donesene u skladu s takvim principima - naveo je Matis.

U više navrata on je naglasio da nema sumnju u to da Rusija nastoji destabilizirati i Makedoniju i da Zapad to ne smije dopustiti.


Poručio je da se nada da će Makedonija ubrzo postati 30. članica NATO saveza.




 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.