Boravit će od danas do petka u Njujorku kao član delegacije Srbije

Dačić na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda

Učešće na generalnoj debati i pratećim skupovima u UN-u bit će prilika i za brojne bilateralne susrete šefa srpske diplomatije s visokim zvaničnicima država članica UN-a

Srna
22.09.2018 14:25

Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić boravit će od danas do petka, 28. septembra, u Njujorku kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. 

Dačić će učestvovati na brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN-u, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi s ključnim pitanjima od međunarodnog značaja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Planirano je i njegovo učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svjetske lidere, poput samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj koje organizira generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres).

Dačić će učestvovati i na sastanku o temi svjetskog problema droga kojim će predsjedavati američki predsjednik Donald Tramp (Trump), kao i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele.

On će učestvovati i u nizu pratećih događaja na marginama generalne debate UN-a, od kojih su najznačajniji ministarski sastanak Centralno-evropske inicijative, sastanak ministara vanjskih poslova država zapadnog Balkana s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hanh) i neformalni ministarski sastanak Američko-jadranske povelje.

Učešće na generalnoj debati i pratećim skupovima u UN-u bit će prilika i za brojne bilateralne susrete šefa srpske diplomatije s visokim zvaničnicima država članica UN-a, koji će biti iskorišteni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju ključnih vanjskopolitičkih interesa Srbije, posebno u kontekstu pitanja Kosova.

NA VRH