TRIBUNAL U HAGU

Šešelj se u podnesku poziva na američke zakone

S. N.

28.9.2018

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj podnio je Tribunalu u Hagu (MICT) zahtjev da mu se odobri pravo na žalbu na pravosnažnu presudu kojom je na 11 godina osuđen zbog ratnih zločina.

Kako je objavio Tribunal u Hagu (MICT), u svom podnesku, on je istakao da mu je tek u pravosnažnoj presudi, koju je Žalbeno vijeće Suda u Hagu izreklo, utvrđena krivica i na temelju toga je osuđen. U prvostepenoj presudi on je bio oslobođen krivice po svim tačkama optužnice.

U podnesku MICT-u Šešelj odgovara na stavove Tužilaštva ovog suda koji zastupaju tezu da ne postoji pravni modus da se on žali. Šešelj, međutim, ističe da MICT sud radi po anglosaksonskom pravu i posebno navodi da se ta pravna škola primjenjuje u Sjedinjenim Američkim Državama.

U nastavku podneska naglašava da anglosaksonsko pravo nalaže, kao jedan od temeljnih postulata, da oštećena strana, u ovom slučaju on, mora imati pravo da iznese svoju odbranu.

- S obzirom na to da sam osuđen tek nakon odluke Žalbenog vijeća, smatram da imam pravo na prigovor i stoga očekujem da mi se ono odobri i da rok do kada mogu podnijeti svoj odgovor na presudu - napisao je Šešelj.

Dokument, na engleskom i srpskom jeziku, na latinici i ćirilici, s objašnjenjima koje daje ovaj lider ultradesničarske Srpske radikalne stranke, objavljen je i na internet-stranici MICT-a. U njemu je, na kraju cijelog teksta, i Šešeljev teško čitljiv potpis.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.