PANIKA

Haotično stanje: Najveća oluja ikada prijeti Evropi

Uragan će se opasno približiti Siciliji, posebno provincijama Sirakuze, Katanije i Jonske Kalabrije

Index.hr

28.9.2018

Italija strahuje usljed dolaska uragana koji se formirao u Mediteranu. Prema prvim prognozama, očekivana putanja uključivala je Grčku i Tursku, no čini se kako i Italija ima razloga za strah.

Kako piše "Il Messaggero", pozivajući se na riječi meteorologa portala "Il Meteo", ovo je prvi put da se u Mediteranu formira uragan prve ili druge kategorije. Meteorolozi su ga nazvali najvećom olujom Mediterana otkako postoje mjerenja, a za koju se očekuje da će sa sobom donijeti vjetrove čije brzine će dosezati preko 160 km/h.

Kako javlja "Il Messaggero", ove karakteristike koje ima ovaj medicane/mediken još nisu viđene u Mediteranu. Prema satelitskim snimcima, vidljivo je i oko uragana, odnosno njegovo središte, a očekuje se kako bi uragan svoj potpuni oblik i maksimum trebao doseći danas.

Do toga će doći dok bude uz obalu Sicilije, a prema najnovijim informacijama koje prenosi "Il Messaggero", uragan će se opasno približiti Siciliji, posebno provincijama Sirakuze, Katanije i Jonske Kalabrije.

Mediken je vrsta mediteranskog uragana. Njegov naziv dolazi od riječi Mediteran i hurricane (uragan, op.a.). To su razmjerno rijetke meteorološke pojave u Sredozemlju. Većina tih sustava ima jačinu slabiju od tropskih oluja. Eventualno dosežu kategoriju 1 Saffir-Simpsonove ljestvice. Za njihov razvoj bitno je da morska površina bude relativno topla, a nastaju najčešće tokom kraja ljeta i početkom jeseni prilikom prodora hladnijeg zraka. Dimenzije im se kreću do oko 780 km, a životni vijek im je od pet do šest dana. Brzine vjetrova mogu dosezati oko 140 km/h'' -  pojasnio je atmosferski fizičar DHMZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.