POLITIKA

Ramuš Haradinaj: Imamo američki blagoslov za formiranje vojske Kosova

Svi su izrazili mišljenje da je sporazum sa Srbijom o priznanju Kosova neophodan, ali ne i pomjeranje granica ili razmjena teritorija, kaže kosovski premijer

Haradinaj: Neće biti razmjene teritorije. ARHIV

RTK

30.9.2018

Građani Kosova ne trebaju brinuti o mogućem sporazumu sa Srbijom, razmjeni teritorija ili korekciji granica, jer do toga neće doći, rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare nakon zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Dražavama, prenosi RTK.

Haradinaj je, nakon povratka iz SAD, rekao kako su američki zvaničnici mišljenja da Kosovo treba ostati u aktuelnim granicama. 


- Svi su izrazili mišljenje da je sporazum sa Srbijom o priznanju Kosova neophodan, ali ne i pomjeranje granica ili razmjena teritorija. Uvjeravam vas da nemate razloga za brigu, jer ideja o korekciji granica i razmjeni teritorija nije potekla od Sjedinjenih Američkih Država - istaknuo je kosovski premijer.

On je kazao da su glavne teme na sastancima sa zvaničnicima SAD bile bezbjednost, formiranje vojske Kosova, članstvo Kosova u INTERPOL-u kao i dijalog sa Srbijom. 

- Naglasio sam da je neophodan pravno obavezujući sporazum, ali ne preko pomjeranja granica ili teritorijalne razmjene. Što se tiče transformacije Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova dobilo je blagoslov Amerike da se to uradi. Također, mogu dodati i to da neće biti odlaganja liberalizacije viznog režima na Kosovu - kazao je Haradinaj.

Premijer Kosova komentirao je posjetu predsjednika Kosova Hašima Tačija jezeru Gazivode, kazavši da Tači treba posjećivati sve dijelove Kosova kao i da Gazivode pripadaju svim građanima Kosova, zaključuje se u izvještaju RTK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.