REGION

Zaev i Cipras i dalje za dogovor o promjeni imena Makedonije

Predsjednik Evropske komisije za proširenje čestitao je onima koji su izašli na makedonski referendum

Arhiv

Fena

1.10.2018

Premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras najavili su nakon neuspjelog nedjeljnog referenduma da će se i dalje zauzimati za dogovor o promjeni imena Makedonije, pošto su podršku tome planu dali i Evropska unija i NATO.

Makedonija je sinoć održala referendum u sklopu dogovora prema kojem će Grčka, ako Makedonci prihvate ime Republika Sjeverna Makedonija, odustati od blokiranja ulaska Skoplja u NATO i u Evropsku uniju.

Većina birača, oko 91,2 posto, odobrila je promjenu imena, no izlaznost je bila daleko niža od potrebnih 50 posto, pokazali su rezultati izbornog povjerenstva nakon prebrojavanja oko 80 posto glasova. Protiv je bilo 5,86 posto, a izlaznost je bila oko 35 posto.

Pitanje na referendumu glasilo je: "Jeste li prihvatanjem dogovora s Grčkom za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji?" Iako referendum nije pravno obvezujući, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata. Za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

- Više od 90 posto građana odobrilo je dogovor s Grčkom o promjeni imena Makedonije i parlament treba potvrditi volju većine - rekao je Zaev. 

"Više od 90 posto glasalo je za, dakle, sada je na parlamentu red da potvrdi volju većine", naglasio je.

No, nije spomenuo da je pola sata prije zatvaranja birališta izborno povjerenstvo objavilo da dvije trećine birača nisu glasale.

Rekao je da se nada da će zastupnici opozicijske desnice (VMRO-DPMNE) "poštovati demokratsku volju građana" i ratificirati dogovor u parlamentu. U protivnom će, rekao je, raspisati "prijevremene parlamentarne izbore".

Cipras je u nedjelju nakon referenduma izrazio podršku Zaevu za provođenje dogovora. U telefonskom razgovoru Cipras je pozdravio "odlučnost i hrabrost" svog kolege da nastavi s provedbom. Ministarstvo vanjskih poslova Grčke objavilo je da zemlja ostaje predana provođenju sporazuma s Makedonijom sklopljenog u julu između Skoplja i Atene, a isto su naglasili i NATO i EU, javljaju agencije.

- Pozdravljam odgovor ''da'' na referendumu. Pozivam sve političke lidere i stranke da se konstruktivno i odgovorno uključe kako bi se iskoristila ova historijska prilika - napisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u tvitu. 

"Vrata NATO-a su otvorena, ali sve nacionalne procedure još trebaju biti provedene", dodao je.

Predsjednik Evropske komisije za proširenje čestitao je onima koji su izašli na makedonski referendum, uprkos niskoj izlaznosti.

- Čestitam onim građanima koji su glasali na današnjem savjetodavnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode - kazao je Johanes Han (Johannes Hahn) na Twitteru.

Ne spominjući nisku izlaznost, Han je pozvao "sve političke čelnike da poštuju ovu odluku".

Nedovoljnu izlaznost pozdravio je, međutim, grčki ministar odbrane Pavlos Kamenos (Kammenos), koji se protivi dogovoru o promjeni imena.

- Kad sam govorio da će referendum propasti, kritizirali su me. Sada je 68 posto nacije taj dogovor proglasilo ništavnim - rekao je Kamenos.   

Zagovornici bojkota referenduma koji je bio organiziran na društvenim mrežama okupili su se tokom večeri ispred zgrade parlamenta. Bilo ih je oko tri stotine sat i po nakon zatvaranja birališta.

- Nemamo problem s imenom ni s identitetom... Imamo problem s time da nam neko to nameće - rekla je Ana Bobinkova Mijakovska, 47-godišnja profesorica filozofije, pristalica bojkota. 

Poziv na bojkot je podržao predsjednik Đorge Ivanov (Gjorge), blizak nacionalističkoj desnici.

Referendum će "promijeniti stvari ako nam otvori vrata Evrope i NATO-a", rekla je Olivera Argirovska (74), penzionisana medicinska sestra u prijestonici Skoplju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.