REGION

Gorka lekcija u Makedoniji

Još ništa nije izgubljeno, ali rezultat referenduma odražava raspoloženje u narodu

Arhiv

Deutsche Welle

1.10.2018

Slab odaziv građana na referendum u Makedoniji je loš za daljnji razvoj situacije u toj zemlji. A takvom ishodu je, svojim oklijevanjem, doprinio i Zapad, smatra Adelhajd Felike (Adelheid Feilcke).

Iako rezultat referenduma nije obvezujući, njegov neuspjeh je gorak za mnoge. Za Vladu u Skopju, za vladu u Atini, za Evropsku uniju, NATO i regiju.

Još nije ništa izgubljeno, ali rezultat referenduma odražava raspoloženje u narodu i nad njim se valja zamisliti. Iako je 90 posto onih koji su glasali bilo „za", većina je šutjela ili čak aktivno bojkotirala referendum.

Signal upozorenja za sve učesnike

Sad nema široke podrške za proces u kojem su jasno međusobno povezana tri pitanja o budućnosti. Sporazum oko imena s Grčkom, integracija Makedonije u EU i NATO. I tako je neuspjeh referenduma signal upozorenja ne samo za razvoj situacije u samoj Makedoniji već i za buduću geopolitičku orijentaciju te balkanske države.

Uprkos velikoj podršci političara visokog ranga kao što su kancelarka Angela Merkel, predsjedavajući Vijeća EU Sebastijan Kurz, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijeru Zoranu Zaevu i njegovoj vladi proteklih sedmica nije uspjelo mobilizirati stanovništvo u dovoljnoj mjeri kako bi ga uvjerio u prednosti sporazuma. Previše emotivan i rigorozan je bio otpor protivnika koji dijelom kažnjavaju Vladu, a dijelom neće prihvatiti promjenu imena Makedonije.

Izgubljena desetljeća

Masovni bojkot referenduma pokazuje duboku političku podjelu u makedonskom društvu i veliku nesigurnost kada se radi o pitanjima nacionalnog i evropskog identiteta. Računica prema kojoj će nacionalni osjećaji biti potisnuti u korist evropske perspektive nije uspjela. Naprotiv. Vrlo emotivan sukob oko pitanja imena je pretvoren u pitanje makedonske nacije i identiteta.

Sada se osvećuju izgubljena desetljeća u kojima je u zemlji i izvan nje učinjeno premalo da bi se izgladio spor oko imena Makedonije i nasljedstva starog carstva. Tu su EU i NATO previše dugo činili premalo. Inat, strah i rane u Skopju su duboki. Ranija euforija za EU i NATO je sada prožeta sumnjama. Iako ruski utjecaj pri ovom referendumu nije dokazan, protuzapadni narativi se šire. Borba oko pridobivanja ljudi u Makedoniji je u punom jeku.

Opozicija i njeni taoci

Opozicioni VMRO-DPMNE sada trijumfira. On je Zaevovu vladu proglasio neuspješnom kao i Prespanski sporazum s Grčkom. I pored svih tvrdnji da stremi integraciji Makedonije u EU i NATO, opozicija je bila nepopustljiva u pitanju imena i poslije bojkota smatra da je uspjela i ojačala. Cijela zemlja je postala talac njenih unutrašnjopolitičkih borbi.

Šef makedonske vlade je sada sve stavio na jednu kartu: da bi važio, sporazum o promjeni imena Makedonije mora biti potvrđen u parlamentu, i to dvotrećinskom većinom. Tako je Zaev sinoć pozvao zastupnike opozicije da ga podrže. U suprotnom, u decembru bi mogli biti održani novi izbori, kako je zaprijetio. Budućnost zemlje je trenutno više nego neizvjesna.

Tim više bi ovo što izgleda nemoguće moralo uspjeti u makedonskom parlamentu. Inače će sporazum s Grčkom propasti, a članstvo u NATO i EU će biti vrlo daleko. Posljedice za Makedoniju bi bile fatalne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.