REGION

Azem Vlasi: Ratne igre za podizanje rejtinga Vučića i Tačija

Predsjednik Kosova je Gazivode posjetio samo da bi skrenuo pažnju s velikih protesta u Prištini

Arhiv

NAP

2.10.2018

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Thaci) posjetio je u subotu jezero Hidroelektranu Gazivode na sjeveru zemlje. U pratnji Tačija bili su i kosovski specijalci. Vučić je odmah podigao vojsku na najveći stepen borbene gotovosti. Danas, nakon slučaja "Gazivode", na Kosovu mnogima nije bilo jasno zašto su se sve te napetosti dogodile.

- Tači je u posjeti Gazivodama bio baš u subotu, na prvom mjestu da bi skrenuo medijsku pažnju od velikog protesta u Prištini koji je održan toga dana u znak protivljenja njegovim idejama za korekciju granica i razmjeni teritorija sa Srbijom. Drugo, da bi izazvao reakcije službene Srbije i malo sebi poboljšao rejting kod Albanaca koji se protive njegovom šurovanju s Vučićem oko granica i teritorije - kazao je za "Patriju" Azem Vlasi, advokat i dugogodišnji politički savjetnik mnogih kosovskih političara, od Bajrama Kasumija do Agima Čekua.

Vlasi govori o značaju Gazivoda za stanovnike Kosova

- Vodeni resurs Gazivode izgradilo je Kosovo na svom teritoriju prije 40 godina. I sada je u sastavu države Kosovo i bukvalno je od životnog značaja za nas. Predsjednik Kosova Hašim Tači je bio tamo kao što bi išao u svaki drugi kraj Kosova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tamo bio prije nekoliko dana, ali po odobrenju kosovskih vlasti, jer tamo u općini Zubin Potok većinom žive Srbi - kaže Vlasi.

Mogu li biti opravdane optužbe onih koji sumnjaju da su napetosti poslužile tom vrlo čudnom odnosu Vučića i Tačija, jer je nejasno kako Hašim Tači može istrajavati na dogovorima i razmjeni teritorija Srbije i Kosova, ako je Parlament u Prištini odbio takve prijedloge? Vlasi smatra da takve optužbe mogu biti opravdane.

- Tači i Vučić su svojom inicijativom započeli priču o granicama i razmjeni teritorija. Ali, ni jedan ni drugi, nemaju podršku javnosti svojih zemalja. Vučić govori o "razgraničenju između Srba i Albanaca", a Tači o "korekciji granica" kao trajnom rješenju odnosa između Srba i Albanaca. Ali to ne samo da nije rješenje, već bi nas gurnulo u još veće probleme. Vučić je ovom prilikom na neki način htio "pomoći" Tačiju tako što je odglumio nešto kao ratne igre u dječijem vrtiću. Navodno je podigao borbenu gotovost vojske na najviši nivo - kaže Vlasi.

Govoreći o tome je li nakon referenduma u Makedoniji sigurnost u regionu pomalo poljuljana, Vlasi kaže da se put Makedonije ka članstvu u Evropskoj Uniji i NATO-u nastavlja, te da nema nazad.

- Produženje stanja statusa quo bi moglo ugroziti stabilnost Makedonije, ali morat će se ići naprijed. Ipak, od ukupnog glasačkog tijela od milion i osamsto hiljada ljudi, više od 600 hiljada je glasalo 'za'. Znači, jedna trećina. Bitka se nastavlja u Sobranju, a ako i tu bude problema, na vanrednim izborima Zoran Zaev i njegova koalicija dobit će najmanje ovoliko glasova koliko je na referendumu glasalo 'za'. Vrlo vjerovatno i znatno više od toga. Malo će se odužiti, ali bit će dobro - kaže Azem Vlasi, čije su se analize balkanskih prilika do sada redovno pokazivale kao najtačnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.