BALKAN

Dačić: Može doći do oružanog napada na sjeveru Kosova

Suština ideje o razgraničenju nije samo pitanje određenih teritorija već i kako je rekao, aranžmana o kojima tek treba da se razgovara

Arhiv

Fosmedia.me

2.10.2018

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine govorio o tome šta podrazumijeva pod idejom “razgraničenja“.

On je istakao da je to ideja da u sastavu Srbije ostane ne samo sjever Kosova već i drugi dijelovi pokrajine naseljeni Srbima koji se mogu teritorijalno vezati za centralnu Srbiju.

Dačić je kazao da suština ideje o razgraničenju nije samo pitanje određenih teritorija već i kako je rekao, aranžmana o kojima tek treba da se razgovara, poput onih u vezi sa statusom Srpske pravoslavne crkve ili imovinom države Srbije na Kosovu i Metohiji.

- Ne vidim bezbolniji i racionalniji prijedlog od tog o razgraničenju, niti znam šta je drugo realno uraditi u ovom trenutku. O priznanju Kosova sigurno nećemo da pričamo - kazao je Dačić.

On je ocijenio da je stav međunarodne zajednice da nema promjena granica na Balkanu "licemjeran" jer je međunarodna zajednica "prva narušila granice i teritorijalni integritet Srbije".

- Predstavnici međunarodne zajednice su stalno govorili da treba da se postigne neki sporazum, a kada je neko iznio neki prijedlog, uslijedila je salva osuda. Oni su prvi narušili granice i teritorijalni integritet Srbije, a sad su se sjetili da to ne može dalje tako - kazao je Dačić.

On je ocijenio i da bi u slučaju održavanja zamrznutog konflikta moglo doći do oružanog napada na sjeveru Kosova, ali i do zamrzavanja evropskog puta Srbije.

- Kada govorimo o zamrznutom konfliktu na duge staze, može doći do oružanog napada na sjeveru Kosova. U toj situaciji Srbija će se naći u poziciji da donese odluku da li će ući u sukob ili će to ostaviti po strani kao u vrijeme Knina, ali naš ulazak u sukob podrazumijeva sukob sa KFOR-om, što veoma komplicira poziciju Srbije - rekao je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.