REGION Na području Nove Gorice

Uhvaćeno 19 ilegalnih migranata, pritvoreni državljani Slovenije i BiH

Među njima je 12 Pakistanaca i sedam osoba iz Bangladeša

Fena
05.10.2018 19:57

Foto: Ilustracija

Slovenska policija otkrila je 19 ilegalnih migranata s područja Pakistana i Bangladeša i uhapsila državljanina Slovenije te Bosne i Hercegovine koji su im pomagali u prelasku iz BiH, preko Hrvatske u Sloveniju, prenose slovenski mediji koji se pozivaju na policijsku upravu u Novoj Gorici. 

Slovenska policija otkrila je ovih dana kod Vrtojbe 19 ilegalnih migranata, objavljeno je u petak.

Uhapšeni su i u pritvoru su 31-godišnji vozač kombija, slovenski državljanin, te 34-godišnji državljanin BiH s prebivalištem u Sloveniji, osumnjičeni da su im pomagali u transportu iz BiH, preko Hrvatske u Sloveniju s ciljem da ih prebace u Italiju.

Među migrantima je 12 Pakistanaca i sedam državljana Bangladeša koji su u Sloveniji zatražili azil, pa su smješteni u prihvatilišta za azilante u Ljubljani i Logatcu.

U stanu bosanskohercegovačkog državljanina pronađena je manja količina heroina i kokaina, prenose mediji.

Na području Nove Gorice slovenska policija ove je godine zatekla 80 migranata koji su do tog područja stigli ilegalnim prelaskom granice Slovenije i Hrvatske, a s ciljem ulaska u Italiju, što je nekoliko puta više nego lani, naveli su u policiji iz Nove Gorice.

Među migrantima je najviše državljana Pakistana, Bangladeša i Alžira.

Italijanski organi sigurnosti navode da su ove godine u Sloveniju izručili 34 stranca iz trećih država, a Slovenija je u suprotnom smjeru italijanskoj policiji temeljem sporazuma o readmisiji izručila 6 migranata koji su iz Italije nezakonito došli u Sloveniju.

Zbog nezakonitog ulaska iz Italije u Sloveniju preko unutrašnje šengenske granice u Sloveniji se ove godine našlo u postupku 129 stranaca, navode u policiji Nove Gorice.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar izjavio je u petak u parlamentu da će iduće sedmice u okviru posjeta graničnim policijskim postajama posjetiti Ilirsku Bistricu, području na kojem u zadnje vrijeme također bilježe povećani broj migracijskih kretanja.

Na pitanje kad će Austrija odustati od kontrole granice sa Slovenijom koju slovenska vlada smatra neopravdanom, predstavnici slovenskog MUP-a odgovorili su članovima odbora za unutrašnju politiku da su im austrijske kolege kazali da će do toga doći kad se omogući sveobuhvatna kontrola vanjske granice EU-a, a da je mnogo toga ovisno i od toga kad će Njemačka ukinuti nadzor svoje granice prema Austriji koju je također uvela zbog migracijske krize iz 2015. godine.

Nova slovenska vlada za ovu je jesen najavila reorganizaciju službi koje se bave pitanjem ilegalnih migracija i povećanu budnost na granici s Hrvatskom, s obzirom na očekivanja da bi ove jeseni dok još traju povoljni vremenski uvjeti za ilegalno prebacivanje migranata u zapadnu Europu moglo doći do povećanja pritiska migranata i organizatora trgovine ljudima na hrvatsko-slovensku granicu.

NA VRH