REGION Na sastanku koji je održan 5. avgusta

Vučić kazao Srbima iz Crne Gore da im je jedini spas da uđu u Vladu

Danilović je tada kazao da partije za koje glasa njegov narod mogu računati na potpuni politički kolaps

CdM
06.10.2018 11:25

Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je na sastanku s predstavnicima Srba iz Crne Gore koji je održan 5. avgusta da ne bi trebalo da odbiju potencijalni poziv vlasti za formiranje neke vrste prijelazne vlade ususret parlamentarnim izborima i popisu stanovništva, jer im je to jedini spas, saznaje "Pobjeda".

Vučić je to kazao nakon što je na sastanku saslušao ideju poslanika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića o neophodnosti da politički predstavnici Srba podrže formiranje i uđu u prijelaznu ili vladu državnog jedinstva i da im je za takvu inicijativu potrebna pomoć izvana, saopćio je izvor "Pobjede".

Više izvora "Pobjede" koji su prisustvovali sastanku s Vučićem u Beogradu otkrilo je da je predsjednik Srbije kazao da bi eventualni ulazak u Vladu samo koristio Srbima jer bi “to za njih bio spas”.

- Na taj način bi se pomoglo da Srbi artikuliraju svoje interese i ostvare svoja prava pred izbore i pred popis stanovništva. Ipak mi ne želimo da se miješamo u unutrašnje stvari Crne Gore - citirao je Vučićeve riječi izvor "Pobjede" koji je prisustvovao sastanku.

Drugi izvor ''Pobjede'', koji je, također, bio na tom sastanku kazao je da Vučić nije direktno preporučio Srbima ulazak u Vladu, ali da je “sadržaj njegovog govora upućivao na takav zaključak”.

Da bi Srbi trebali ući u Vladu Crne Gore, Vučić i rukovodstvo SNS-a saopćavali su još od 2014. godine.

Pitanje prijelazne vlade ili vlade državnog jedinstva aktuelizirao je u četvrtak upravo Danilović, koji je kazao da će učestvovati u radu privremenog odbora pod jednim uvjetom: ukoliko političkim konsenzusom bude dogovoreno da će sve promjene provoditi vlada državnog jedinstva.

- Smatramo da tako velike poduhvate moraju početi i završiti svi. Ne vjerujemo u to da bi najbolje promjene zakona bile moguće ukoliko bi ova vlada to provodila. Ne vjerujemo da vlada državnog jedinstva treba funkcionirati šest mjeseci. Nas interesira ko i koliko dugo, pod kojim uvjetima i kako treba da provodi eventualno dogovorene izborne reforme - rekao je Danilović novinarima u Skupštini Crne Gore.

Nakon sastanka s Vučićem, Danilović je jedini javno iznosio stavove da “Srbi u Crnoj Gori moraju izvršiti pritisak na vlast i zatražiti formiranje prijelazne ili tehničke vlade prije izbora 2020. godine”, dok je indirektna podrška srpskog predsjednika takvoj ideji vješto prešućena.

Danilović je tada kazao da partije za koje glasaju Srbi mogu računati na potpuni politički kolaps i da će popis 2021. godine biti unakažen i projektiran i Srba će biti daleko manje u Crnoj Gori nego što je to slučaj danas.

NA VRH