REAKCIJE

Plenković oštro odgovorio Komšiću: Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo

Opasno je predviđati budućnost, ali važno je biti spreman u slučaju nesigurnosti

Arhiv

Večernji.hr

8.10.2018

Hrvatska ne krši međunarodno pravo kada je riječ o morskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, odgovorio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković novoizabranom hrvatskom predstavniku u Predsjedništvu BiH Željku Komšiću, koji je najavio mogućnost tužbe.

- Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici između dviju zemalja - rekao je u ponedjeljak Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije s Jensom Stoltenbergom, glavnim sekretarom NATO saveza koji je u posjeti Hrvatskoj. 

- Hrvatska je prošle godine, kad se unutar Evropske unije odlučivalo o konačnoj odluci o sufinansiranju tog projekta s 357 miliona eura bespovratnih sredstava iz evropskog budžeta, vrlo temeljito i detaljno pojasnila službama Evropske komisije cijeli meritum - kazao je hrvatski premijer, naglasivši kako još nije imao vremena detaljnije proučiti Komšićevu izjavu.

Komšić, koji je na izborima u nedjelju postao hrvatski predstavnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, rekao je u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju objavljenoj u ponedjeljak da BiH ima pravo tužiti Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer su dva puta kao država prekršili Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granica.

- To je povezano s Pelješkim mostom jer se koristi kao adut. Ne želite utvrditi morsku granicu - zaključio je Komšić i dodao kako Zagreb ne želi ni poštovati sporazum između tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i predsjedavajućeg Predsjedništva Alije Izetbegovića iz 1999. jer bi onda most išao preko bosanskohercegovačkog dijela mora. 

Plenković je podsjetio da nijedna strana nije nikad dovela u pitanje provedbu sporazuma između Tuđmana i Izetbegovića te da je most koji se gradi visine 55 metara i širine između stupova od 200 metara, što omogućuje prolazak svih vrsti plovila bez problema. 

- Hrvatska je već devet godina pouzdan partner NATO-a, naši su vojnici na Kosovu i u Afganistanu, a bili su u Poljskoj i Latviji. Kad je riječ o izdvajanju za odbranu i dijeljenju troškova unutar Saveza, podignuta su izdavanja - kazao je Plenković nakon sastanka sa Stoltenbergom. 

Istaknuo je da je RH ojačala svoju vojsku nedavnom nabavkom višenamjenskih borbenih zrakoplova.

- Razgovaralo se o nizu pitanja između RH i NATO-a, ali i o odnosima na jugoistoku Evrope, oko svih država našeg susjedstva. Važno je da zajednički analiziramo procese u našem susjedstvu, u Makedoniji te odnose Kosova i Srbije, ali i jučerašnje opće izbore u BiH - kazao je Plenković. 

- Važan je doprinos vaših trupa na Kosovu i u Afganistanu, a veselimo se i vašim vojnicima koji će ovaj mjesec sudjelovati na vježbama, ali i spremnost da nakon godina rezova svi u Savezu shvaćaju važnost većeg izdvajanja za NATO. Drago mi je čuti da će ta izdavanja uskoro iznositi dva posto BDP-a - kazao je Stoltenberg. 

On je komentirao izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), koji je upozorio u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Evropska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije Uniji. 

- Opasno je predviđati budućnost, ali važno je biti spreman u slučaju nesigurnosti - rekao je Stoltenberg. 

''Ulažemo u spremnost svih naših saveznika. Zato NATO ima veliku ulogu - siguran je. 

Glavni sekretar NATO-a susret će se i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.