IZBORI 2018. Izrazila je nadu da će makedonski parlament prihvatiti ustavnu promjenu

Grabar-Kitarović: Zalagat ću se za dobrobit BiH i njeno brzo članstvo u EU

Svi mi u EU moramo zadržati Kosovo i Srbiju na putu pregovora

Fena
08.10.2018 19:50

Foto: Arhiv

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je Dejtonski sporazum temelj BiH te da ga se treba držati jer su odstupanja od njega, kako kaže, samo stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda u BiH.

- U našem interesu je da Bosna i Hercegovina čvrsto ide putem razvoja i nakon ovih izbora želim našem susjedu da sastavi funkcionalnu vladu koja će osigurati punu implementaciju prava svih državljana, sva tri konstitutivna naroda. Bez obzira na neke neprimjerene izjave koje smo čuli, ja čvrsto vjerujem u dobrosusjedske odnose i lično ću se zalagati za dobrobit naše susjedne države, za opstojnost i prava svih naroda i građana BiH, za euroatlantski put BiH, za njeno brzo članstvo u EU - rekla je hrvatska predsjednica nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ona se osvrnula i na pridruživanje Makedonije ovom savezu, pozdravivši taj korak. Izrazila je nadu da će makedonski parlament prihvatiti ustavnu promjenu koja tome vodi, piše ''Jutarnji list''.

Dodala je kako je i Kosovo razlog za zabrinutost.

- Svi mi u EU moramo zadržati Kosovo i Srbiju na putu pregovora. Hrvatska se neće miješati u pregovore Beograda i Prištine, ali ćemo to, naravno, pratiti - rekla je hrvatska predsjednica.

NA VRH