Grabar-Kitarović: Nije Rafinerija jedini uzrok zagađenja

POSJETE Izrazila žaljenje zbog havarije koja se dogodila sinoć u Bosanskom Brodu

Grabar-Kitarović: Nije Rafinerija jedini uzrok zagađenja Smanjiti emisiju štetnih plinova

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je izrazila žaljenje zbog havarije koja se sinoć dogodila u Rafineriji nafte Bosanski Brod, uputivši saučešće porodici poginulog radnika.    

Ona je ovo kazala nakon sastanka s predstavnicima ruskog ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, ambasadorom Rusije u Hrvatskoj i ministrom Tomislavom Čorićem, kao i predstavnicima ''Plinacroa'' i ''Croduxa''.

Povod ovom, inače ranije zakazanom sastanku u Slavonskom Brodu bili su operacionalizacija i nastavak razgovora oko plinofikacije Rafinerije nafte Bosanski Brod sa sistema snabdijevanja plinom iz Hrvatske, i to u skladu s dogovorom s najvišim vrhom Rusije "da bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenje zraka" u tom gradu.

Kazala je da Rafinerija nije jedini uzrok zagađenja u Slavonskom Brodu, ali da je najodgovornija za "visoke nivoe sumporovodika i drugih zagađivača koji utječu na čistoću traka''.

- Želim da izrazim žaljenje zbog havarije koja se dogodila sinoć u Rafineriji Bosanski Brod, a posebno saučešće upućujem porodici poginulog radnika - rekla je ona.       

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH