POSJETE Izrazila žaljenje zbog havarije koja se dogodila sinoć u Bosanskom Brodu

Grabar-Kitarović: Nije Rafinerija jedini uzrok zagađenja

Smanjiti emisiju štetnih plinova

Avaz.ba
10.10.2018 16:40

Foto: Facebook

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je izrazila žaljenje zbog havarije koja se sinoć dogodila u Rafineriji nafte Bosanski Brod, uputivši saučešće porodici poginulog radnika.    

Ona je ovo kazala nakon sastanka s predstavnicima ruskog ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, ambasadorom Rusije u Hrvatskoj i ministrom Tomislavom Čorićem, kao i predstavnicima ''Plinacroa'' i ''Croduxa''.

Povod ovom, inače ranije zakazanom sastanku u Slavonskom Brodu bili su operacionalizacija i nastavak razgovora oko plinofikacije Rafinerije nafte Bosanski Brod sa sistema snabdijevanja plinom iz Hrvatske, i to u skladu s dogovorom s najvišim vrhom Rusije "da bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenje zraka" u tom gradu.

Kazala je da Rafinerija nije jedini uzrok zagađenja u Slavonskom Brodu, ali da je najodgovornija za "visoke nivoe sumporovodika i drugih zagađivača koji utječu na čistoću traka''.

- Želim da izrazim žaljenje zbog havarije koja se dogodila sinoć u Rafineriji Bosanski Brod, a posebno saučešće upućujem porodici poginulog radnika - rekla je ona.       

NA VRH