REGION Beograd zvanično priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Dačić: Komšić već provocira, smatram da i Republika Srpska može biti nezavisna

Za novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Kosovo je nezavisna država

Srna
11.10.2018 09:23

Foto: Arhiv

BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsjedništva BiH ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da će izazvati recipročnu reakciju, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Komentirajući izjavu novoizabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je za njega "Kosovo nezavisna država", Dačić je rekao da Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju.

Dačić je poručio da i on lično smatra da Republika Srpska može biti nezavisna država, ali da Beograd ima zvaničnu vanjsku politiku prema kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH.

Prema njegovim riječima, Komšić bi morao znati da je on sada na čelu BiH, u kolektivnom organu i da je vanjska politika te zemlje samo ono što je odluka Predsjedništva.

BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsjedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba znati da narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati našu recipročnu reakciju. Umjesto toga, bolje je da se okrenemo saradnji i zajedničkoj budućnosti -  rekao je Dačić. 

Komšić je za "Deutsche Welle" rekao da je za njega Kosovo nezavisna država, ali da je s novim članom u Predsjedništvu BiH Miloradom Dodikom malo vjerovatno da BiH promijeni odluku o Kosovu.

NA VRH