REGION

Prijedlog novog Ustava Makedonije danas pred zastupnicima

Potrebno je da dvije trećine poslanika u Sobranjama glasa za promjenu imena države

SRNA

15.10.2018

Poslanici makedonskog Sobranja danas bi trebalo da se izjasne o prijedlogu za početak rasprave o izmjenama Ustava kojim se predviđa promjena naziva države u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski mediji izvještavaju da su male šanse da vlast osigura dvotrećinsku većinu potrebnu za ustavne promjene da bi bio realiziran sporazum s Grčkom.

Nedostaje još najmanje devet poslanika bez kojih je nemoguće pristupiti izmjeni Ustava.

Poslanici iz vladajuće koalicije predvođene SDSM-om pozivaju svoje kolege iz opozicione VMRO-DPMNE da podrže predložene izmjene i da preuzmu odgovornost za ovu historijsku odluku, tvrdeći da neće biti štete po državne i nacionalne interese.

Neizvjesno je kako će se pozicionirati VMRO-DPMNE, čija poslanička grupa ne učestvuje na koordinativnim sastancima kod predsjednika parlamenta Talata Džaferija.

Iz VMRO-DPMNE nisu decidno odgovorili da li će prisustvovati plenarnoj sjednici i kako će glasati njihovi zastupnici, nego će čekati da vide kako će početi rasprava.

Prema makedonskom Ustavu, potrebno je da dvije trećine zastupnika glasa za kako bi procedura o izmjeni Ustava započela. U opciji su dvije mogućnosti - da poslanici VMRO-DPMNE učestvuju u debati koja najviše treba da traje 10 dana, ili da napuste skupštinsku sjednicu, pa bi ona trajala najviše dva dana.

VMRO-DPMNE stoji na stavu da vlast nije osigurala dvotrećinsku većinu i da su oni kao poslanička grupa jedinstveni i neće podržati ustavne promjene. Oni se već pripremaju za predstojeće izbore, a na sjednici Izvršnog odbora ive stranke kao moguć datum njihovog održavanja predviđen je 9. decembar.

Ova stranka će u narednim danima, kako su najavili, početi da definira i parlamentarne liste na kojima se neće naći veliki dio sadašnjih poslanika i funkcionera iz aktuelnog rukovodstva.

Sjednica parlamenta zakazana je za 11 sati, a isto vrijeme je Udruženje građana "Preporod" zakazalo protest ispred zgrade Sobranja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.