REGION

Kadri Veselji: Vojske Kosova će biti, htjeli to Srbi ili ne

Radit ćemo na osnaživanju i povećanju budžeta za desetinu miliona

Arhiv

b92.net

15.10.2018

Predsjednik Parlamenta Kosova Kadri Veselji (Veseli) tvrdi da će Sigurnosne snage Kosova  biti transformirane u vojsku do kraja ove godine.

- Mi ćemo formirati kosovsku vojsku u partnerstvu sa SAD i NATO-om. Ove godine će to biti učinjeno, želi li to neko ili ne želi. Srpska lista je protiv, ali mi ćemo na tome raditi - rekao je Veselji novinarima u pauzi sjednice Parlamenta.

Veselji kaže da Priština "mora ojačati" Sigurnosne snage Kosova  i transformirati ih u oružane snage Kosova.

- Radit ćemo na osnaživanju i povećanju budžeta za desetinu miliona - kazao je Veselji i dodao da će današnja sjednica Palamenta biti nastavljena, a naredna, na kojoj će biti paket zakona o transformacii KBS-a, zakazana je za četvrtak, prenijela je prištinska "Gazeta exspress".

Poslanici najutjecajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja bojkotiraju današnju sjednicu, ali su najavili da će doći u četvrtak. Armend Zemaj, poslanik DSK, kaže da su u četvrtak na dnevnom redu važni zakoni i zato će doći.

- Razlozi su već poznati. Sjednica sazvana za četvrtak ima važnije zakone koji se odnose na transformaciju KBS-a u vojsku. DSK će prisustvovati toj sjednici - rekao je on, prenijela je "Koha".

U međuvremenu, Albulena Hadžiju (Haxhiu), poslanica Samoopredeljenja, također je potvrdila da će poslanici tog pokreta prisustvovati sjednici zakazanoj za četvrtak.

Istovremeno, ona je izrazila zabrinutost zbog odlaganja paketa zakona o transformaciji KBS-a i smatra da je razlog nedostatak sredstava u budžetu.

- Oni (vlast) su sada shvatili da nemaju budžet za transformaciju KBS, ali smo svejedno mi insistirali da ti zakoni budu na sednici - rekla je Hadžiju za Kohu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.