REGION

Vučić: Moguća je neka vrsta nastavka dijaloga s Prištinom

Srbijanski predsjednik je najavio niz diplomatskih aktivnosti s ciljem sprečavanja Kosova da postane član Interpola

Arhiv

SRNA

15.10.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da bi uskoro moglo doći do nastavka "nekog dijaloga" Beograda i Prištine, između ostalog, i radi smanjivanja tenzija zbog najavljenog formiranja vojske Kosova.

- Nadam se i nekakvoj vrsti skorog nastavka dijaloga, ako ni zbog čega drugog, onda zbog smanjivanja ovog tipa tenzija koje bi mogle dovesti do problema za svakoga od nas - rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić i resornim ministrima.

Upitan da li postoji opasnost da Kosovske snage sigurnosti, poslije transformacije u vojsku, dođu na sjever Kosove, Vučić je odgovorio da je poznato pod kojim uvjetima neka oružana formacija smije da se pojavi na sjeveru Kosova.

- Molio sam i upozoravao generalnog sekretara NATO-a, svi ste bili svjedoci i više puta sam ponovio pod kojim se uvjetima neka oružana formacija smije pojaviti na sjeveru Kosova. Nemam više šta po tom pitanju kazati osim onog što sam do sada govorio - naveo je Vučić.

On je dodao da će uraditi sve da do takvog neodgovornog ponašanja Prištine ne dođe i poručio da Srbi na Kosovu neće biti ostavljeni bez podrške Srbije.

Vučić je najavio niz diplomatskih aktivnosti s ciljem sprečavanja Kosova da postane član Interpola na zasjedanju Generalne skupštine ove međunarodne policijske organizacije u novembru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema njegovim riječima, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić imat će narednih dana više putovanja, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bit će posebno angažiran u sprečavanju članstva Kosova u Interpolu.

Vučić je najavio da će do 1. maja iduće godine u sedam gradova Srbije početi izgradnja stanova za pripadnike snaga sigurnosti.

On je rekao da se za subvencioniranje stanova prijavila ukupno 23.423 pripadnika Snaga sigurnosti.

- Već naredni mjesec krenut ćemo u izgradnju u Vranju i Nišu. Zatim slijede Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica, pa Novi Sad i Beograd - precizirao je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.