TRŽIŠTE RADA

Slovenija zapošljava i penzionere zbog nedostatka radne snage

Nekim se više isplati biti socijalni slučaj, nego radnik

Arhiv

Index.hr

15.10.2018

Vlada Slovenije razmišlja o poticajima kako motivirati veći broj nezaposlenih radnika i penzionera da se uključe u domaće tržište rada. Tu su i kritike da nekim više odgovara primati socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlene, a da pritom ne rade.   

Šokira me kad čujem nekoga da kaže kako se u Sloveniji ne isplati raditi, tako da mi je žao da prijašnja vlada nije uspjela radno zakonodavstvo učiniti fleksibilnijim - kazao je, u razgovoru za Slovensku novinsku agenciju STA, ministar za privredu Zdravko Počivalšek.

Dodao je da je nedostatak radne snage u Sloveniji, koja mora uvoziti radnu snagu zbog ekonomskog rasta posljednjih godina, jedan od glavnih faktora zbog kojih bi planirani rast BDP-a sljedećih godina mogao biti manji od mogućeg. 

Na slovenskom zavodu za zapošljavanje ove godine je registrirano 74 hiljade osoba, no Počivalšek kaže da bi njih barem 20.000 bilo moguće zaposliti, uz potrebne promjene u politici socijalne podrške i nadoknade za nezaposlene.     

Visina osnovnih minimalnih životnih troškova ove godine u Sloveniji je procijenjena na 441 euro pa je iznos koji u obliku podrške oni koji na nju imaju pravo povećan na 331 euro. S druge strane, minimalna zakonom garantirana plaća za puno radno vrijeme, a dobiva ih više desetina hiljada zaposlenih, iznosi 638 eura. 

Prema ocjenama nekih poslodavaca taj je raspon mali, tako da se nekim više isplati registrirati kao socijalni slučaj umjesto da prihvate posao i traže mjere stimulacije za dobivanje potrebnog kadra sa berze, uprkos velikom broju zaposlenih stranaca koji su posljednjih godina popunjavali rupe na domaćem tržištu rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.