BEOGRAD

Vučić: Uvjeren sam da ćemo u budućnosti izgraditi autoput i povezati BiH sa Srbijom

Izrazio je uvjerenje da će biti izgrađene ceste prema ostalim zemljama Balkana

Arhiv

Avaz.ba

16.10.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji povodom početka samita ministara transporta i foruma gradonačelnika u okviru mehanizma ''Kina+16'' da je suština u povezivanju te razmjeni roba i usluga i da se na najbolji način smanje operativni troškovi.

Vučić je na samitu i forumu na zajedničkoj ceremoniji u Palati Srbije rekao da je povezivanje danas od presudnog značaja za napredak.

Kada se pogleda prostor bivše Jugoslavije, može da se vidi da BiH i Srbija nemaju nijedan autoput koji ih spaja niti prugu, a slično je i s Crnom Gorom, Rumunijom, nešto bolje s Bugarskom i Makedonijom - rekao je Vučić, prenose agencije. 

"Infrastrukturno nismo povezani, iako smo glavni trgovinski partneri", rekao je predsjednik Srbije i dodao kako to mora da se ispravi.

- Suština je u povezivanju, da mijenjamo robe, usluge i da na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, riječnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo u tome savjete naših kineskih prijatelja i da damo pun doprinos projektu "Jedan pojas, jedan put" - rekao je Vučić.

Izrazio je uvjerenje da će biti izgrađeni autoputevi prema Crnoj Gori, BiH, ali i Rumuniji, čime bi napravili značajne pomake u narednom periodu.

Vučić je ukazao da Beograd predstavlja čvorište između Istoka i Zapada, sjevera i juga i da je on najbolje mjesto za novi početak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.