KRITIČNO

Hrvatski novinar koji više od 40 dana štrajkuje glađu u teškom zdravstvenom stanju

Ljekari ne smiju ništa poduzeti bez njegove saglasnosti

Agencije

Fena

17.10.2018

Zdravstveno stanje Domagoja Margetića, kontroverznog i nagrađivanog novinara iz Zagreba, koji već više od 40 dana štrajkuje glađu zbog pritisaka i prijetnji smrću kojima je, kako napominje, podložen kao i njegova porodica, početkom ove sedmice ušlo je u kritičnu fazu, prenose hrvatski mediji.

Kako su na društvenim mrežama kazali njegovi saradnici, u noći s ponedjeljka na utorak Margetiću je pozlilo te je u 41. dan štrajka ušao s iznimno teškim zdravstvenim okolnostima.

- U trenutku kad je izgubio svijest, s njim su bili kolege i prijatelji. Došlo je do krvarenja debelog crijeva, ukočenosti desne strane glave, jakih bolova u bubrezima, a ponovo su ustanovljene i poteškoće u radu srca. Intervenirao je tim Hitne pomoći, više puta tokom intervencije upozorili su Domagoja na njegovo izuzetno ozbiljno i kritično zdravstveno stanje, ali budući da je u tom trenutku bio pri punoj svijesti, potpisao je da odbija preporučenu hospitalizaciju, na čemu su ljekari više puta insistirali. Stav ljekara Hitne pomoći bio je da Margetića treba hitno hospitalizirati i pružiti mu potrebnu medicinsku pomoć. Margetićevo stanje je izuzetno ozbiljno i pozivamo sve one koji mogu utjecati na eventualno stvaranje uvjeta u kojima bi istraživački novinar Domagoj Margetić prekinuo štrajk glađu da to i učine - stoji u objavi njegovih prijatelja na Facebook profilu.

- Domagojevo stanje je vrlo ozbiljno i kritično, na što su upozorili i ljekari te naglasili da, sve dok je pri punoj svijesti, nijedan ne smije poduzimati išta bez njegove saglasnosti - saznaje se iz krugova bliskih novinaru Margetiću, piše ''Glas Istre''.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.