REGION

Skupština Kosova podržala nacrte zakona o transformaciji KBS-a u Vojsku

Sjednicu su napustili predstavnici Srpske liste

Arhiv

RTK

18.10.2018

Zastupnici u Skupštini Kosova izglasali su u načelu tri nacrta zakona o transformaciji KBS-a u vojsku. Poslanici Srpske liste usprotivili su se transformaciji i oni su prije glasanja napustili zasjedanje. Usvajanje paketa nacrta zakona o KBS-u podržali su poslanici ostalih manjinskih zajednica.

U prvom razmatranju podržani su nacrti zakona o Ministarstvu odbrane, Kosovskim snagama sigurnosti i o službi u Kosovskim snagama sigurnosti.

- U cilju civilnog i demokratskog nadzora nad KBS, Ministarstvo odbrane će ostvarivati odgovornosti koje ima. Ministarstvo odbrane će izraditi opće politike odbrane na strateškom nivou i ostvarivat će svoja ovlaštenja na osnovu Ustava Kosova - izjavio je ministar Sigurnosnih snaga Kosova Rustem Beriša.

Nacrte zakona podržali su poslanici svih političkih stranaka, osim Srpske liste, koja je na početku rasprave o zakonu napustila sjednicu. U zasjedanju Skupštine nije učestvovao ni poslanik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović. Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da transformacija KBS-a protivna rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. O daljnjim postupcima odlučit će Predsjedništvo Srpske liste.

- Srbima i drugima trebaju ekonomski mir i napredak, a ne militarizacija ili rat. Čak su i predstavnici SAD i NATO-a rekli da on mora poštovati Ustav. Najava ulaganja 150 miliona eura u tri godine nije u interesu ne samo Srba već ni Albanaca, jer novac treba uložiti u zadržavanje mladih da ne napuštaju Kosovo - poručio je polsanik Srpske liste Igor Simić.

I pored brojnih nesuglasica, proces transformacije KBS-a u vojsku ujedinio je vladajuću većinu i opoziciju.

- Kosovske sigurnosne snage imaju mandat da štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova. KBS su vojne snage, multietničke, naoružane i ovlaštene za služenje na Kosovu i u inostranstvu u skladu sa zakonskim i ustavnim mandatom - kazao je premijer Ramuš Haradinaj.

- Demokratski savez Kosova već 30 godina radi na stvaranju Vojske Kosova. Mi podržavamo transformaciju KBS-a, Vojska Kosova će doprinijeti stabilnosti regiona, Evrope ali i svijeta. Niko se ne treba plašiti osnivanja ovih snaga - dodao je šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti.

- Samoopredjeljenje u suštini podržava transformaciju KBS-a. Naš doprinos ćemo dati na drugom čitanju zakona, preko amandmana naših poslanika - kazao je poslanik pokreta Samoopredjeljenje Redžep Seljimi.

Nakon što su poslanici u prvom razmatranju usvojili nacrte zakona o transformaciji KBS-a, ovi prijedlozi bit će vraćeni nadležnoj skupštinskoj komisiji koja može podneti amandmane, a to može učiniti svaki od 120 poslanika skupštine. Prema najavi, prvu priliku za konačno usvajanje zakona o KBS-u poslanici će imati krajem novembra ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.