BEČ

Dačić: Beograd neće podleći pritisku zbog Kosova

Srbija je otvorena za dijalog, poručio ministar vanjskih poslova

Arhiv

SRNA

19.10.2018

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je u razgovoru s vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom (Heinz-Christian Strache) u Beču da Srbija neće podleći pritiscima za rješenje pitanja statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneseni u Prištini u ranijem periodu.

- Molimo sve naše prijatelje da imaju u vidu takvu poziciju Srbije, da daju šansu dijalogu i da daju šansu pronalaženju mirnog, kompromisnog rješenja - rekao je Dačić.

On je napomenuo da Priština i dalje donosi jednostrane akte, kao što je jučerašnja odluka da se krene u transformaciju, odnosno, formiranje vojske Kosova, što je suprotno svim rezolucijama međunarodnih organizacija, kao što je Rezolucija UN 1244, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

- Smatramo da, prije postizanja dogovora, ta pitanja ne trebaju biti na dnevnom redu. I zato, važna je pozicija Austrije kada je riječ o Interpolu, UNESCO-u i drugim međunarodnim organizacija gdje Kosovo pokušava da pitanje članstva iskoristi za promociju svoje državnosti - rekao je Dačić Štraheu.

Dačić je rekao da Srbija s Austrijom nema spornih pitanja, osim različitog tumačenja pitanja Kosova.

- Srbija je zainteresirana za rješavanje svih regionalnih otvorenih pitanja. Zalažemo se za regionalnu stabilnost, mir i međusobno pomirenje. Rješavanje otvorenih pitanja može biti prihvatljivo samo ako se uvaže interesi svih - istakao je Dačić.

On je rekao da je Srbija spremna na dogovore i dijalog s Prištinom te da očekuje da EU završi dodatni pritisak da bi se realizirao Briselski sporazum dogovoren i potpisan još prije pet godina.

Dačić je podsjetio je da je nedavno bilo 2.000 dana kako nije formirana Zajednica srpskih općina (ZSO).

- Smatramo da je to izuzetno značajno, jer to je bio uvjet zbog kojeg smo mi potpisali Briselski sporazum. Jasno je da nema rješavanja ovog pitanja bez uvažavanja međusobnih interesa, ali i pojedinačnih interesa srpskog i albanskog naroda - istakao je Dačić.

Navodeći da su odnosi dvije zemlje u stalnom usponu, Dačić je rekao da se u Beogradu očekuje i posjeta austrijskog kancelara, a sljedeće godine i ministra vanjskih poslova, pošto se proslavlja jubilej - 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On je zahvalio Austriji na podršci koju pruža Srbiji kada je riječ o eurointegracijama i istakao da je Beč pruža Beogradu najveću podršku na evropskom putu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.