REAKCIJE

Nakon što je u Sobranju izglasano novo ime Makedonije: VMRO-DPMNE izbacuje svoje zastupnike

Grupa od sedmero zastupnika ove koalicije glasala u parlamentu za odluku da počne proces za promjene Ustava

AFP

Antenam.net

20.10.2018

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je iz partije isključeno sedmero poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promjena kojim se mijenja ime države u Sjeverna Makedonija.

- Na moj prijedlog, Izvršni komitet je jednoglasno prihvatio da poslanici koji su glasali za ustavne promjene budu isključeni iz partije - rekao je Mickoski na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice najvišeg organa stranke.

Grupa od sedmero zastupnika VMRO-DPMNE i jedan predstavnik koalicionog partnera Socijalističke partije Makedonije glasali su u parlamentu za odluku da počne proces za promjene Ustava u skladu s dogovorom s Grčkom.

- Ovih sedmero ljudi koji su postupili suprotno od volje građana razočarali su mene i partiju i s tim će morati živjeti. Niti ih shvatam niti mogu da ih razumijem - rekao je Mickoski i pročitao imena isključenih poslanika.

Skupština Makedonije je dvotrećinskom većinom od 80 glasova, zahvaljujući grupi od osmero poslanika koalicije VMRO-DPMNE, u dva odvojena glasanja, usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmjenama u skladu s dogovorom s Grčkom.

Sinoćnjim glasanjem završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmjenu Ustava Makedonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.