REGION

Mogerini i Han pozdravili usvajanje novog Ustava Makedonije

Ovo je veliki korak na putu ove zemlje ka EU

SRNA

20.10.2018

Evropska unija (EU) i NATO pozvali su Makedoniju da brzo okonča proceduru za promjenu imena, nakon što su poslanici Sobranja podržali prijedlog o pokretanju inicijative za promjenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) i evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) poručili su da je Makedonija poduzela "veoma važan korak".

- Sada očekujemo da se nacionalna procedura za provođenje sporazuma nastavi bez odgađanja i da ide prema usvajanju ustavnih promjena - ističe se u saopćenju Mogerini i Hana.

U saopćenju se napominje da je ovo jedinstvena prilika za odlučno kretanje Makedonije ka putu EU i pomirenju u regionu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg iznio je slično mišljenje.

- Sada je na Vladi i političkim liderima da okončaju nacionalne procedure o sporazumu za promjenu imena i da iskoriste ovu historijsku šansu - kaže Stoltenberg.

Makedonsko Sobranje podržalo je sinoć ustavne promjene poslije kojih će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dok će Grčka zauzvrat odblokirati euroatlantske integracije te države.

Na sjednici održanoj kasno sinoć "za" je glasalo 80 zastupnika makedonskog parlamenta, među kojima i osmero zastupnika opozicione VMRO-DPMNE.

Sporazumom koji su u julu u Prespi potpisali Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras Makedoniji se otvara put za članstvo u NATO i EU. Spor Atine i Skoplja zbog imena Republika Makedonija trajao je 27 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.