REGION

Zastupnici makedonskog parlamenta iz reda Bošnjaka glasali za ustavne promjene

Za promjenu imena glasalo je 80 zastupnika

AFP

Fena

21.10.2018

Zastupnici u parlamentu Makedonije iz reda Bošnjaka Ferid Muhić i Zećir Ramčilović glasali su pozitivno za ustavne promjene u Makedoniji, u želji da se ta država što brže integrira u NATO i EU.

Iz Udruženja za ujedinjene Bošnjake ''Avaz'' iz Makedonije pojašnjeno je da se Republika Makedonija nalazi u veoma teškoj situaciji, a svako vraćanje nazad izazvalo bi dalekosežne štetne posljedice za državu i njene građane.

- Zbog toga je dio zastupnika opozicije donio tešku, ali prije svega odgovornu odluku da glasaju za otvaranje procesa ustavnih promjena, ali uz određene zahtjeve i uvjete - stoji u saopćenju.

Udruženje ''Avaz'' podržava ovakvu odluku i smatra da su prijedlozi dobra osnova za postizanje zajednički prihvatljivog rješenja kojim će se osigurati nacionalno pomirenje i intenzivirati proces integracije Republike Makedonije u EU i NATO.

Makedonski parlament je u subotu izglasao ustavne promjene, čime država postaje Republika Sjeverna Makedonija, a za promjenu imena glasalo je 80 zastupnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.