MAKEDONIJA Pročitao četiri zahtjeva koji su iznijeli poslanici opozicije

Zaev: Za 15 dana očekujemo da amandmani budu završeni

Obećao ministrima da će imati inkluzivan proces

Srna
21.10.2018 20:31

Foto: Arhiv

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će nacrti ustavnih amandmana biti završeni za manje od 15 dana i da će biti rađeni uz podršku opozicije.  

Zaev kaže da je obećao ministrima da će imati inkluzivan proces, da će Vlada pred Sobranje iznijeti prijedloge amandmana u skladu sa Sporazumom iz Prespe, te da će potom sa opozicijom izdati zajednički nacrt amandmana.  

- Vjerujem da ovo možemo da završimo za manje od 15 dana kako bismo skratili proceduru koliko je to moguće. Kako procedura bude napredovala, vidjet će se da nema ništa bolno ili skriveno u amandmanima i da će nas oni ujediniti i obezbijediti budućnost države - rekao je Zaev.  

On kaže da je pročitao četiri zahtjeva koji su iznijeli poslanici opozicije, od kojih se jedan odnosi na potvrđivanje makedonskog identiteta, a drugi na sprovođenje, koje je već propisano u sporazumu.  

Zaev kaže da se ostali zahtjevi odnose na zaštitne mjere u slučaju da Grčka ne ratificira sporazum ili da postavi prepreke integracionim procesima Makedonije, što znači da bi se u tom slučaju promjene ustava proglasile nevažećim.  

Povodom poziva na pomirenje koji su uputili opozicioni poslanici, Zaev je rekao da je to inkluzivni proces koji prevazilazi političku pripadnost, prenose makedonski mediji.

NA VRH