SPOROVI Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po mjeri

Johanes Han: Rješenje pitanja Kosova nije jedini uvjet za članstvo Srbije u EU

Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava

Kurir.rs
21.10.2018 23:52

Foto: Arhiv

 Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johanes Hahn) izjavio je da rješenje kosovskog pitanja nije jedini uvjet za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, iako Beograd treba da zaključi i trajno primjeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom koji mora da doprinosi stabilnosti regiona.   

- Izgleda da mnogi, uključujući političare, imaju utisak da je rješenje u vezi s Kosovom jedini preduvjet na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja", rekao je Han u intervjuu za "Večernje novosti".   

Ukazao je da nijedna država ne može da pristupi Uniji bez rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja i dodao da za Srbiju to znači da treba da zaključi i trajno primjeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom. 

Evropski komesar je rekao da u dijalogu Beograda i Prištine trajni dogovor podrazumjeva izvodljivo, održivo i realno rješenje, u skladu s međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU.   

- Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po mjeri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU. Istovremeno, EU ne špekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma - kazao je Han.   

On je dodao da procesi unutrašnje reforme u EU, odnosno njenog jačanja, i rad sa zemljama kandidatima na njihovoj spremnosti da postanu članice Unije, mogu i treba da teku paralelno.

NA VRH