ODLUKA

Ivi Sanaderu dvije i po godine zatvora za ratno profiterstvo, u aferi "HEP-Dioki" oslobođen

On se u društvu svog advokata Čede Prodanovića pojavio u Sudu u 12.55 sati

Avaz.ba

22.10.2018

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivim bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera za ratno profiterstvo u aferi "Hypo" i osudio ga na kaznu od 2,5 godina zatvora. 

Također se nakon ove presude izriče još jedna. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić u 14 sati izriče drugu presudu vezanu za prodaju jeftine struje "Diokiju".

Sanadera u aferi "Hypo" terete da je u ratno doba, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzeo proviziju u protuvrijednosti višoj od 900.000 maraka od "Hypo banke", nakon što je ta banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava. Terete ga i da je zbog tog slučaja ratni profiter, a on je tokom suđenja ponavljao da to nije istina. 

Za tu je aferu već bio osuđen 20. novembra 2012. na 3,5 godina zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od 8,5 godina, jer su mu sudili u isto vrijeme i za aferu INA-MOL (za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i), za koju je dobio 7,5 godina.

Sanader je oslobođen optužbi u aferi HEP-Dioki, u kojoj ga je USKOK teretio za prodaju jeftinije struje Diokiju.

U slučaju "HEP-Dioki" USKOK tereti Sanadera i Roberta Ježića, nekadašnjeg prijatelja bivšeg premijera, a danas krunskog svjedoka u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka. USKOK je, također, teretio i Ivana Mravka, bivšeg direktora HEP-a, koji je u međuvremenu preminuo.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj firmi isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još naljeto 2014., kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.