ZABRINJAVAJUĆE

Više od 20 nevladinih organizacija optužilo Muamera Zukorlića

Velike tenzije u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće

Sandzakhaber.net

22.10.2018

Velike tenzije prisutne su u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, prenosi ''Sandžak haber''.  

Onu upozoravaju domaću i međunarodnu javnost da u Sandžaku tokom predizborne kampanje za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće vlada atmosfera straha i nasilja, koja prijeti da eskalira i proizvede nesagledivo loše posljedice po ovaj region, ali i po cijelu zemlju.

Atmosferu straha i nasilja u najvećem broju induciraju pristalice liste “Matica bošnjačka”, na čijem je čelu Muamer Zukorlić, iza kojeg, neprikriveno, stoji zvanični Beograd.

Građani Sandžaka izbore dočekuju s velikom zabrinutošću, strah se uvlači u ljude i potiču se podjele. Pojedinci su izloženi linču, građani su pod pritiskom, ucjenjuju ih na razne načine. Izbori se pretvaraju u religijsku obavezu da se glasa za samo jednu listu.

Situacija koja je zamalo prerasla u fizički okršaj desila se 15. oktobra kada su Zukorlićeve pristalice nasilno upale na zasjedanje Skupštine grada Novog Pazara i kada je u potpunosti izostala bilo kakva reakcija policije. Očevici tvrde da je od prvog poziva pa do dolaska policije proteklo čitavih pet sati.

Dodatno uznemirenje i napetost među građane unijela je informacija da međunarodni posmatrači neće pratiti izbore za Bošnjačko nacionalno veće.

Građani upozoravaju da su u Novom Pazaru – prema receptu primjenjivanom tokom izbora širom Srbije – primijećeni razni "batinaši" čija je uloga da zastraše građane i osiguraju pobjedu liste koja je favorit Beograda. Tvrde i da se država Srbija otvoreno stavila na stranu liste "Matica bošnjačka", i ne samo da žmiri već i potiče različite vrste predizbornih manipulacija. Nosilac liste Muamer Zukorlić apsolutno dominira na nacionalnim televizijama, prije svega na TV Pink i TV Happy, što je još jedan argument u prilog tezi da Zukorlić uživa potpunu podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke.

Očigledno je da Beogradu odgovara stanje haosa, politička i vjerska polarizacija u Novom Pazaru i Sandžaku. Također, više je nego očigledno da se vladajući SNS priprema da preuzme kontrolu nad gotovo svim nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u Srbiji, nakon izbora koji se održavaju 4. novembra. O tome svjedoče vijesti o brojnim sumnjivim radnjama, poput masovnog nemanjinskog stanovništva u poseban birački spisak za izbore za nacionalna vijeća manjina. Pored želje da se preuzme vlast i nad tim tijelima manjinskih autonomija, namjera vlasti je da zapravo "ušutkaju" nacionalna vijeća manjina i da brojne i realne probleme s kojima se nacionalne manjine u Srbiji suočavaju gurnu pod tepih i međunarodnoj zajednici, a naročito Evropskoj uniji, u redovnim izvještajima predstavi kao nepostojeće.

''Sandžak haber'' još jednom upozorava domaću i međunarodnu javnost da je stanje u Sandžaku nestabilno već gotovo 30 godina. Podsjećaju i da je Novi Pazar tokom rata u susjednoj Bosni i Hercegovini bio opkoljen tenkovima i artiljerijom srpske vojske, da su ljudi odvođeni i mučeni od policije, a bilo je i nekoliko slučajeva u kojima su pojedini Bošnjaci likvidirani. Na širem području Sandžaka zabilježene su tokom rata u Bosni i Hercegovini i otmice Bošnjaka iz autobusa i vozova, a potom i masovne likvidacije. Riječ je o još tabu temi u javnosti u Srbiji. 

Skrenuta je pažnja nadležnim državnim organima da se pripremaju i završni predizborni mitinzi ključnih izbornih lista u Novom Pazaru. Ukoliko policija ne bude na odgovarajući način osiguravala te skupove, to će biti jasna poruka da Beogradu odgovara daljnja destabilizacija Sandžaka kroz režirane sukobe među Bošnjacima.

Zahtijeva se od nadležnih državnih organa da osiguraju mirno i regularno odvijanje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, a od zvaničnog Beograda i Srpske napredne stranke da odmah prestane da se miješa u izbore za nacionalna vijeća manjina, nasilno nameće građanima svoju volju i proizvodi ozbiljne krizne situacije.

Od međunarodnih organizacija se traži da pažljivo posmatraju dešavanja u Sandžaku i da se aktivno i na terenu uključe u kontrolu predizbornog i izbornog procesa.

Nevladine organizacije koje optužuju Muamera Zukorlića za ovakvo stanje su: 

1. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi Pazar,

2. Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad,

3. Građanske inicijative, Beograd, 

4. Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd,

5. Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beograd, 

6. Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd,

7. Centar za praktičnu politiku, Beograd,

8. Urban-In, Novi Pazar,

9. Kulturni centar DamaD, Novi Pazar,

10. Akademska inicijativa Forum 10, Novi Pazar,

11. Vojvođanski centar za ljudska prava, Novi Sad,

12. Centar za interkulturalnost, Novi Sad,

13. Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad,

14. Centar za regionalizam, Novi Sad,

15. Savez antifašista Vojvodine, Novi Sad,

16. Građanska akcija, Pančevo,

17. Centar građanskih vrednosti, Subotica,

18. Odbor za ljudska prava, Niš,

19. Odbor za ljudska prava, Negotin,

20. Glas Šumadije, Kragujevac,

20. Centar za decu i mlade “Maštalište”, Zrenjanin,

21. Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka “Divanhana”, Prijepolje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.