PROMJENE USTAVA

Smjene u VMRO DPMNE, dio makedonskih poslanika pod policijskom zaštitom

Proveden disciplinski postupak

Ilustracija

Vijesti.ba

23.10.2018

Dio makedonskih poslanika koji su glasali za početak izmjena Ustava Makedonije za promjenu imena države su pod 24-satnom policijskom zaštitom zbog njihove sigurnosti.

Pod policijskom zaštitom zbog prijetnji su ne samo poslanici opozicionog VMRO DPMNE, koji su isključeni iz stranke jer su podržali prijedlog makedonske vlade već i poslanici vladajuće većine, prenose agencije. 

Međutim, ne navodi se koliko je poslanika pod zaštitom, od 80 koji su glasali za početak ustavnih izmjena u skladu s dogovorom s Grčkom.  

Kako mediji navode, Centralni komitet VMRO DPMNE, opozicione stranke u Makedoniji, smijenio je potpredsjednika stranke Mitka Janceva i člana Izvršnog komiteta Kostadina Bogdanova i isključio nekadašnje visoke funcionere Sašu Mijalkova i Nikolu Todorova.  

- Zbog djelovanja protiv interesa VMRO DPMNE, ali i Makedonije, Jancev i Bogdanov razriješeni su stranačkih funkcija, a za Mijalkova i Todorova je od matičnih općinskih komiteta zatraženo da povedu disciplinski postupak i da ih isključe iz stranke - rekao je potpredsjednik stranke Aleksandar Nikoloski novinarima oko ponoći u ponedjeljak, nakon četverosatne sjednice Centralnog komiteta.

Prema pisanju medija, premijer Makedonije Zoran Zaev je u petak uvečer, odmah nakon glasanja u Parlamentu, obećao grupi od osam poslanika koalicije VMRO DPMNE da će biti zaštićeni zajedno sa svojim porodicama.   

Podsjetimo da je Sobranje u prvom čitanju izglasalo u petak uvečer s 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmjenama Ustava te zemlje.  

Te promjene bi trebale omogućiti primjenu Prespanskog sporazuma, koji su početkom jula potpisali predstavnici Grčke i Makedonije.  

Na osnovu Prespanskog sporazuma ta bivša jugoslavenska republika bi se ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.