HRVATSKA

Umro ratni veteran koji je u Opuzenu pljuvao po djeci pa digao kuću uzrak

Problematičan i incidentan postao prije otprilike dvije godine

Printscreen

Index.hr

23.10.2018

U splitskom KBC-u umro je 49-godišnji Radomir Šimović, koji je 16. septembra u Opuzenu plinskom bocom izazvao eksploziju i digao svoju kuću uzrak zadobivši pritom teške opekotine.  

Dubrovačko-neretvanska policija danas je saopćila da je 49-godišnjak povredama podlegao u petak, 19. oktobra.  

Podsjetimo, kobnog dana Šimović je prijetio komšijama, a situacija je eskalirala kada je aktivirao plinsku bocu u svojoj kući i time izazvao eksploziju i požar. 

Potom se popeo na krovnu terasu, a tokom policijske intervencije povrijedio je dvojicu policajaca, od kojih je jedan vojnim helikopterom prevezen u splitski KBC.  

Policajci su iduće jutro, nakon cjelonoćnih pregovora, uspjeli 49-godišnjeg muškarca spustiti s krovne terase te se predao policiji. 

Radomir Šimović je ratni veteran 116. neretvanske brigade, koji je obolio od PTSP-a. Bio je poznat policiji po ranijem ekscesnom ponašanju te duševnom rastrojstvu.  

Mještani Opuzena kazali su kako je ovaj bivši ratni veteran problematičan i incidentan postao prije otprilike dvije godine, a sve je eskaliralo lani, kad mu je umrla majka.  

 Očevici su potvrdili da je povod cijelom incidentu bio dječiji rođendan koji se odvijao u dvorištu susjedne kuće. Ono što je prelilo Šimovićevu čašu bili su ispaljeni konfeti.

Šimović je prvo izašao sa sjekirom i pljuvao po djeci. Zatim je izazvao eksploziju plina i požar, a potom i kosirom povrijedio policajce koji su došli na intervenciju. Tokom noći je tražio i svećenika.  

Ipak, policija nije udovoljila toj molbi jer su procijenili da će nakon razgovora s njim počiniti samoubistvo. Nakon drame koja je trajala cijelu noć, policija ga je savladala elektrošokerom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.