SUSJEDI

Sve više državljana BiH zaposleno u Crnoj Gori

Brojni razlozi za saradnju

Agencije

CDM

24.10.2018

Državljani Bosne i Hercegovine (BiH) zauzimaju 13,22 posto od ukupnog broja radnih dozvola za strance, zbog čega postoje brojni razlozi za unapređenje saradnje s bosanskom Agencijom za rad i zapošljavanje, smatra direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Suljo Mustafić.  

- Znatan broj državljana BiH angažiran je na sezonskim poslovima i tokom godine u raznim djelatnostima u Crnoj Gori, pri čemu se 13,22 posto ili 2,75 hiljada od ukupnog broja dozvola za strance odnosi na njih - naveo je Mustafić na konferenciji za novinare povodom posjete direktora bosanske Agencije za rad Muamera Bandića.  

Mustafić je kazao da je ovo prilično veliki broj, a radi se uglavnom o poslovima i djelatnostima sezonskog karaktera u turizmu ili građevinarstvu.  

- Postoje brojni razlozi za našu saradnju, jer je sve više interesiranja investitora koji dolaze u Crnu Goru, pa žele izaći na regionalno tržište. Tu nam treba mnogo zajedničkog rada, razmjena informacija i veće saradnje naših službi i ostalih segmenata zavoda u BiH -  naveo je Mustafić.  

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić kazao je da žele razmijeniti pozitivna iskustva i podaci koji se odnose na zapošljavanje sezonskih radnika između dvije institucije.  

- Želimo razmijeniti i druga pozitivna iskustva koja mogu značajnije doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti i povećanju stope zaposlenosti u BiH - rekao je Bandić.

Kako je naveo, saradnja će se ogledati kroz mogućnost realizacije sporazuma koje su dvije države u proteklom periodu inicirale, a u fazi su pregovaranja. Bandić dodaje da se radi o sporazumima o sezonskom zapošljavanju radnika iz BiH u Crnoj Gori i o socijalnom osiguranju između dvije države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.