REGION

Đukanović - Kurz: Povratak Balkana evropskoj kući ključni zadatak za lidere

Predsjednik Crne Gore azgovarao je danas u Budvi sa saveznim kancelarom Republike Austrije

Đukanović i Kurz

Antenam.net

25.10.2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas u Budvi sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastijanom Kurzom tokom regionalne konferencije Privredne komore Crne Gore o temi "Balkan i EU - Petogodišnji ciklus Berlinskog procesa". 

Austrijski kancelar čestitao je Crnoj Gori na napretku, kao i predsjedniku Đukanoviću lično, uz konstataciju da su sva postignuća države Crne Gore, članstvo u NATO, ekonomski progres, uspjeh u pregovaračkom procesu s EU, ostvareni pod njegovim liderstvom.

Kancelar Kurz je poručio da će Austrija i dalje biti pouzdan partner i podrška Crnoj Gori i regionu na putu ka EU, ističući da je proširenje ključni prioritet austrijskog predsjedavanja EU.

On je posebno zahvalio na doprinosu održavanju dobrih odnosa između Crne Gore i Austrije i na političkom i na ekonomskom nivou.


Predsjednik Đukanović kazao je da Crna Gora veoma drži do bliskih i prijateljskih odnosa s Austrijom i da je veoma zainteresirana za njihovo daljnje unapređenje.

Zahvalio je Austriji za kontinuiranu pažnju koju posvećuju evropskoj perspektivi Crne Gore i zapadnog Balkana.

- Mi vjerujemo da je pitanje evropske i euroatlantske perspektive regiona od ključnog značaja za njegovu stabilnost, kao i za stabilnost Evrope - ocijenio je Đukanović.

U tom kontekstu on je poručio da je povratak Balkana evropskoj kući ključni zadatak za lidere zemalja zapadnog Balkana, ali i za EU. Jedino tako, kazao je Đukanović, bit će sigurni da izlaze iz faze zaostajanja, a da Evropa neće imati sivu zonu stabilnosti na svom teritoriju. 

On je potvrdio čvrsto opredjeljenje Crne Gore za usvajanje evropskog sistema vrijednosti i za njihovu promociju u regionu.

Predsjednik Đukanović i kancelar Kurz, uz zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa, dobar dio razgovora posvetili su aktuelnim procesima u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.