REAKCIJE

Hrvati se žalili Briselu zbog izbora u BiH

Treći put se dogodio isti scenarij

Ilustracija

b92

26.10.2018

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu uputili su u četvrtak zajedničko pismo predsjednicima Evropskog parlamenta, Evropskog vijeća i Evropske komisije. 

Oni su pisali povodom ishoda općih izbora u Bosni i Hercegovini izražavajući duboku zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata.  

- Svih 11 hrvatskih evroparlamentaraca u zajedničkom pismu Antoniju Tajaniju (Antonio Tajani) , Donaldu Tusku i Žan Klodu Junkeru (Jan Claude Juncker) izražava "duboku zabrinutost" ishodom izbora u BiH i uvjerenje da on ne doprinosi održivosti i funkcioniranju BiH kao "države tri ravnopravna konstutivna naroda, kako predviđa Dejtonski sporazum - prenosi Hina.

U pismu se podsjeća da se treći put dogodilo da su hrvatskog predstavnika u predsjedništvu BiH većinom birali bošnjački glasači dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata. Takođe napominju da BiH i Hrvatska imaju najdužu granicu i dijele duboke veze, te stoga pozivaju da se pažljivo prati uticaj sadašnjeg razvoja stanja na stabilnost BiH i šire regije, bilateralne odnose s Hrvatskom, regionalnu saradnju i evropske ambicije te zemlje.

Poslanici u pismu evropskim čelnicima poručuju da očekuju sveobuhvatnu raspravu o stanju u BiH nakon izbora na idućem sastanku Vijeća EU za vanjske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.