ODGOVORI

Han: Srbija mora garantirati kažnjavanje ratnih zločinaca

S. N.

31.10.2018

Srbija mora ispuniti privremena mjerila za poglavlje 23. o pravosuđu i temeljnim pravima. Konkretnije, od Srbije se očekuje da u kontekstu postupanja u predmetima ratnih zločina u zemlji sudjeluje u konstruktivnoj regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima, izbjegava sukobe nadležnosti i garantirati da će se ratni zločini kazneno goniti bez diskriminacije. Sva neriješena pitanja u tom pogledu moraju se riješiti u potpunosti, poručio je komesar za proširenje Evropske unije Johanes Han (Johannes Hahn).

Odgovarajući na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu, on je upozorio da "Evropska komisija od svih, a posebno od političkih čelnika, očekuje retoriku koja pridonosi pomirenju i dobrosusjedskim odnosima".

Zastupnica EP-a Marijana Petir (HDZ/EPP) nedavno je zatražila reakciju Brisela na izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, date povodom obilježavanja godišnjice ''Oluje''.

Ona je navela da je Vučić "usporedio Republiku Hrvatsku s nacističkom Njemačkom".

- Srbija na svom evropskom putu, posebno na području vladavine prava i zaštite prava nacionalnih manjina nije ostvarila očekivani pomak, što je vidljivo konstantnim zatiranjem prava Hrvata u Srbiji. Državni vrh Srbije nije reagirao niti osudio izjave osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja kojima ovaj kontinuirano poziva na počinjenje krivičnih djela protiv čovječnosti.

Naprotiv, on je još zastupnik u Skupštini Srbije.

Nije riješeno pitanje nestalih osoba, povrata hrvatske imovine i kulturnog blaga što je sve posljedica velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Srbija nije promijenila sporne članove Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije kojima si je uzela ovlasti Haškog suda.

Koje će mjere poduzeti Evropska komisija povodom ove izjave najvišeg političkog vrha Republike Srbije koja ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima i pokazuje kako Srbija nije spremna za ulazak i prihvatanje vrijednosti EU?

Hoće li Evropska komisija uzeti u obzir ovu izjavu A. Vučića prilikom procjene napretka Srbije na njezinu evropskom putu - pitala je Petir

Han je odgovorio da "postupak integracije zemalja zapadnog Balkana u EU temelji se na pomirenju, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji".

- To zahtijeva iskrena i zajednička nastojanja svih strana kako bi se riješila otvorena pitanja putem konstruktivnog bilateralnog dijaloga i uz uzajamno poštovanje, čime se priprema teren za zajedničku budućnost i suradnju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.