TRST

Slovenski surfer pronađen živ u Italiji: Preživio više od 24 sata u divljem moru

Jutros je krenula velika potraga za Slovencem

Screenshot

Index.hr

30.10.2018

U moru kod Trsta u Italiji popodne je pronađen slovenski surfer koji je nestao jučer u moru nedaleko od Umaga. Slovenski surfer nestao je jučer nakon 17 sati, a pronađen je danas oko 18 sati. To znači da je u divljem moru proveo više od 24 sata.

- Večeras u 18.20 sati službenici MRCC-a Rijeka od njihovih italijanskih kolega iz MRCC-a Roma zaprimili su informaciju o pronalasku nestalog surfera, živog i zdravog, koji se trenutno nalazi u jednoj bolnici u Trstu, gdje je zaprimljen radi dodatnih pregleda.

Nastavak pokrenute opsežn akcije, koji je planiran za sutra rano ujutro, kada bi se vrijeme i vjetar trebali smiriti, nakon službene policijske potvrde identiteta pronađenog Slovenca, otkazan je, sve potražne jedinice su opozvane, čime je ova akcija okončana - rekao je za "Index" David Radas, portparol Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

Kako javlja HRT, slovenski surfer ima 47 godina.

- Javio se supruzi, koja je krenula prema Trstu - objavio je HRT u Dnevniku.

Nestali Hrvat i Slovenac, Hrvat pronađen još sinoć

Podsjetimo, dvojica surfera koji su, uprkos upozorenjima o nevremenu, jučer poslijepodne surfali u moru nedaleko Umaga nestali su. Jedan od njih uspješno je doplivao do obale još sinoć. Za drugim je potraga nastavljena jutros jer sinoć to nije bilo moguće zbog vremenskih neprilika.

Sinoć se spasio hrvatski državljanin, a jutros je krenula velika potraga za Slovencem.

- Sve službe su na terenu: Lučka kapetanija Umag, vatrogasci, pomorska policija i Gorska služba spašavanja. Sada smo u razgovorima da isplovi veliki policijski brod i probat ćemo vidjeti s lokalnim ribarima da se i oni uključe u potragu, ovisno o prilikama na moru. Još puše i dosta su veliki valovi - rekli su iz Lučke kapetanije Pula.

Objasnili su i na kojem području traže slovenskog surfera.

- Mi njega tražimo na području od luke Umag do svjetionika Savudrije. To je područje koje se pretraživalo i jučer i pretražujemo ga ponovno danas. Pretražuje se zasad more uz obalu jer je još ostalo mrtvog mora od juga - dodali su iz Lučke kapetanije.

Ali, kako se čini, surfer je otplutao puno dalje no što se očekivalo i otišao do nedaleke Italije. 

Surferi su nestali nakon što im je snažan vjetar potrgao jedra. Obojici su uništena jedra i pali su u more, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula i Lučkom ispostavom Umag.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.