SASTANCI

Brnabić s Lukašenkom i Rumasom u Minsku

Na bilateralnom sastanku zaključeno je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja

Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

B92

31.10.2018

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Minsku s predsjednikom i premijerom Republike Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom (Alexander Lukashenko) i Sergejem Rumasom (Syarhey Rumas).

Na bilateralnom sastanku s predsjednikom Lukašenkom zaključeno je da su odnosi Srbije i Bjelorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja, saopćila je srbijanska vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predsjednica Vlade uručila je predsjedniku Lukašenku pismo predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

U pismu predsjednik Vučić zahvaljuje predsjedniku Lukašenku na prijateljskom odnosu Bjelorusije prema Srbiji, kao i na poštovanju i razumijevanju u rješavanju kosovskog pitanja.

Neprocjenjiva je pomoć Bjelorusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije - navodi se, između ostalog, u pismu predsjednika Vučića, koji je ponovio poziv predsjedniku Lukašenku da posjeti Srbiju.  

Sastanak s predsjednikom Lukašenkom bio je srdačan i premijerka Brnabić je, u ime svih građana Srbije, kao i u svoje lično ime, zahvalila na svoj podršci koju Lukašenko pruža našoj zemlji.

U razgovoru s premijerom Rumasom, Brnabić je također zahvalila Bjelorusiji na podršci u rješavanju pitanja Kosova.

- Podrška je još važnija u trenutku kada se vodi kompliciran dijalog Beograda i Prištine, čije je rješavanje u našem interesu, a u kome se Srbija suočava s ogromnim izazovima. Vašu principijelnu podršku naš narod nikada neće zaboraviti - naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da će Bjelorusija u Srbiji uvijek imati odanog prijatelja i pozvala bjeloruskog premijera da posjeti Srbiju.

Premijeri dvije zemlje zaključili su da se ekonomska saradnja dvije zemlje, čija je trgovinska razmjena još ispod 100 miliona eura, može dodatno unaprijediti.

U razgovoru je bilo riječi o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, građevinarstva i autoindustrije. Rumas je predložio da se organizira poslovni forum Srbije i Bjelorusije, u cilju daljeg jačanja privredne saradnje.

Brnabić i Rumas posebno su izrazili želju za saradnjom u IT sektoru.

Srbija je za Belorusiju ključna zemlja na Balkanu i dat ćemo sve od sebe da tu saradnju dodatno razvijemo - kazao je premijer Bjelorusije.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.