REGION

Tanasković: Srbiji predstoji velika bitka pred članstvo Kosova u UNESCO

U slučaju da uđe u ovu organizaciju, Priština bi dobila instrumente kojima bi trebalo da štiti spomenike

Ilustracija

SRNA

4.11.2018

Bivši ambasador Srbije pri UNESCO-u Darko Tanasković kaže da se borba protiv prijema Kosova u članstvo UNECO-a nastavlja u povoljnijim okolnostima, jer je u međunarodnoj zajednici formirana baza razumijevanja koja nije postojala 2015. godine kada je Priština podnijela zahtjev za prijem.

Tanasković je istakao da je njegov utisak da Priština "sasvim sigurno ne bi prošla" kada bi sada podnijela zahtjev za prijem u Unesko.

- U 2015. postojao je problem nerazumijevanja u međunarodnoj zajednici, pored toga što su neki jasno bili za Kosovo. Danas je to potencijalna tačka dnevnog reda koja privlači pažnju svih država u UNESCO-u, a Priština je svojim ponašanjem pokazala o čemu je stvar, da bi za cijelu organizaciju bilo loše kada bi Kosovo postalo članica - rekao je Tanasković za RTS.

On smatra da bi epilog u slučaju Interpola mogao ohrabriti ili obeshrabriti Prištinu i njene pokrovitelje kada je riječ o UNESCO-u.

- Beogradu predstoji diplomatska bitka protiv prijema Kosovo u međunarodne organizacije. Prvi na redu je Interpol, ali bi Priština sljedeće godine ponovo mogla zatražiti prijem u UNESCO, uprkos tome što 2015. Kosovo nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu, a 2017. je unaprijed odustalo od kandidature - rekao je Tanasković.

Kada je riječ o srpskoj baštini na Kosovu, Tanasković je rekao da Priština sistematski vrši pritisak da bi Srbima život učinila nepodnošljivim.

- U slučaju da uđe u UNESCO, Priština bi dobila instrumente kojima bi trebalo da štiti spomenike. Strahuje da bi se Priština pomoću tih instrumenata okrenula stalnom pritisku i utjecala na funkcioniranje vjerskih zajednica - rekao je Tanasković.

Komentirajući razdvajanje ukrajinske od Ruske pravoslavne crkve i moguć utjecaj tog slučaja na crkve u Crnoj Gori i Makedoniji, Tanasković kaže da ne očekuje da će Vaseljenska patrijaršija dozvoliti autokefalnost Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

- Moj osjećaj je da vaseljenski patrijarh neće ići tako daleko da primijeni analogiju na Makedonsku pravoslavnu crkvu, iako su to u više navrata tražili, a Bugarska pravoslavna crkva ponudila da postane majka crkva. Imam utisak da Vaseljenska patrijaršija nema interes za sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom - rekao je Tanasković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.