ISTRAŽIVANJA

Hrvatska i Slovenija imaju najmanje uticaja u Briselu

Mađarska zemlja koja "najviše razočarava"

Ilustracija

Srna

4.11.2018

 Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Holandija najuticajnije su države EU, dok su Slovenija i Hrvatska na samom začelju, pokazuje istraživanje Evropskog savjeta za vanjske odnose i Fondacije "Štiftung Merkator".  

Slovenija i Hrvatska su na 25. mjestu kada je u pitanju njihov opći uticaj u bloku, gdje poziciju dijele sa Bugarskom i Maltom.     

Istu poziciju ove dvije zemlje zauzimaju i kada je riječ o uticaju na politiku EU, pokazalo je istraživanje pod nazivom "EU coalition explorer". 

Istraživanje je pokazalo da je Njemačka najbolji partner u donošenju političkih odluka, a slijede je Francuska i Italija.  

Evropsko vijeće za vanjske odnose sačinilo je izvještaj na osnovu pitanja koja su postavljena 877 stručnjaka iz svih država članica EU, aktivniih u politici EU, bilo da je riječ o stručnjacima iz medija, vlada zemalja ili instituta.  

Iako je Slovenija među zemljama koje imaju najmanje uticaja u EU, dobro je plasirana kada je u pitanju zalaganje za dublje integracije EU, gdje je zauzela 14. mjesto.  

Kada je riječ o prioritetima, istraživanje je pokazalo da je Slovenija najaktivnija u zajedničkoj politici azila, jedinstvenoj fiskalnoj politici, jedinstvenom tržištu i jedinstvenom nadgledanju eurozone.  

Istraživanje je pokazalo da je Mađarska zemlja koja "najviše razočarava", dok se Slovenija našla na 16. mjestu, kao jedna od zemalja koje su najmanje razočarale u protekle dvije godine, prenose slovenački mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.