SRBIJA

Dačić: Zapad traži da ne iritiramo Albance

Devet država za godinu promijenilo odluku

Arhiv

Novosti.rs

5.11.2018

Zapad traži od Srbije da obustavi diplomatsku akciju kojom uspješno uspijeva utjecati na države koje su priznale Kosovo da taj stav preispitaju i ponište, jer se time, navodno, “narušava dijalog s Prištinom”.

– Albanska strana žalila se zapadnjacima na mene, a Zapad traži da prestanemo s tim jer to iritira Albance i, kao, šteti dijalogu, dok su njihova lobiranja za nova priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama uredu – kaže ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić za "Novosti".  

Govoreći o odluci Grenade, koja je povukla priznanje, on kaže da je to još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti već u shvatanju tog problema da se on može riješiti samo dijalogom, a ne, kako to Kosovo smatra, da je stvar već riješena.  

– I prilikom glasanja za njihovo članstvo u Interpolu vidjet će se da ta stvar nije riješena i da je lažna lista Prištine o broju država koje su priznale Kosovo. Pošto, navodno, imaju toliki broj država, onda se može očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu garantirati da se to neće desiti. Ako Kosovo stvarno misli da lažem, neka pogleda ko će glasati za njih – kazao je Dačić. 

Uprkos pritiscima sa Zapada, namjera Beograda ostaje da broj priznavanja Kosova padne ispod stotinu do kraja godine, i poslije poteza Grenade, taj cilj nije nedostižan, piše ovaj list.  

Nakon devet poništenih odluka za godinu, Kosovo trenutno priznaju 102 zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.