HRVATSKA

Grabar-Kitarović uznemirila pitanja o migrantima pa je novinaru otela mikrofon iz ruke

Njeno obraćanje novinarima popratila je jedna, u najmanju ruku, nevjerovatna situacija

N1

Index.hr

5.11.2018

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oštro je osudila djelovanje Ministarstva vanjskih i evropskih poslova zbog toga što nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva kontroverze oko tog dokumenta. 

Predsjednica je rekla da "niti podržava niti ne podržava" Marakešku deklaraciju.

Smatra da je globalni dogovor o migracijama potreban, ali "on ne smije biti kontroverzno pitanje između državama".

Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od tog sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesima RH - naglasila je Grabar-Kitarović.  

Kazala je i kako je guranje Marakeške deklaracije u fokus javnosti samo distrakcija od gorućih hrvatskih problema.

Grabar-Kitarović je na novinarska pitanja odgovarala nakon obilježavanja 28. godišnjice uspostavljanja 1. gardijske brigade ''Tigrova''. 

Ipak, Kolindino obraćanje novinarima popratila je jedna, u najmanju ruku, nevjerovatna situacija. Naime, novinar N1 Hrvoje Krešić bio je uporan sa svojim pitanjima koja se tiču Marakeškog sporazuma.

Kolinda mu je u jednom trenutku uzela mikrofon te ga nije puštala iz ruke i povlačila ga je k sebi pa se novinar morao nagnuti da bi se čulo njegovo pitanje.

Podsjetimo, Marakeški sporazum je novi razlog sukoba na relaciji Pantovčak - Banski dvori. Kolinda je prvo kazala kako će ići na sastanak u Marakeš da bi se u nekom trenutku predomislila i krajem prošle sedmice rekla da ipak neće ići. To je iznenadilo Plenkovića i cijelu Vladu jer su, kako su izjavili, bili obaviješteni da će predsjednica ići u Marakeš. Kolinda je, pak, kazala da je o svom neodlasku obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova, koje je danas oštro kritizirala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.