BEOGRAD Predsjednik Srbije i kancelar Austrije

Vučić i Kurz o dogovoru Srbije i Prištine

Presudno da se dijalog ne samo nastavi već i da dođe do uspješnog završetka pregovora

Fena
05.11.2018 19:20

Foto: Fena

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbi i Albanci miljama daleko od bilo kakvog rješenja, ali, ako uspiju postići kompromis, to bi garantiralo mir u narednih 100 godina.

Vučić je novinarima u Beogradu nakon sastanka s kancelarom Austrije Sebastianom Kurzom rekao kako je "za dogovor uvijek potrebno dvoje".

Prema njegovim riječima, postoji jedinstvena prilika da se problem riješi i historija ostavi iza. 

Vučić je kazao da je govorio o pojmu razgraničenja Srba i Albanaca s ciljem da se riješi situacija u kojoj u Ustavu Srbije piše jedno, a kad hoće da ode na Kosovo, sačekaju ga prijelazi i granice. 

Vučić je rekao i to da javnost u Srbiji ne podržava sadašnju politiku vezanu za Kosovo, ali da i druge reforme koje su započete u prethodnih nekoliko godina nisu uživale podršku do njihovog provođenja, prenose beogradski mediji.

Predsjednik Srbije indirektno je, također, potvrdio da će putovati u Pariz na stogodišnjicu obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata. 

Na upit o navodnim zahtjevima da ne ide u Pariz, jer je u francuskoj prijestonici istaknuta zastava države Kosovo, Vučić je kazao kako se "treba razumjeti da se priznanje dogodilo prije deset godina". 

Upitao je da li Srbija zbog kosovske zastave u katedrali Notr Dam treba sebe izolirati.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izrazio je uvjerenje da je moguće doći do rješenja kosovskog pitanja u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da je stav austrijske vlade da treba podržati svaki sporazum koji vodi ka dugoročnom rješenju.

Kurz je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da zvaničan Beč smatra da, ako se dođe do sporazuma koji dugoročno može osigurati mir, neće stati na put tom dogovoru.

Austrijski kancelar je naglasio da je presudno da se dijalog ne samo nastavi već i da dođe do uspješnog završetka.

Kurz je podsjetio da je pristup EU moguće realizirati samo ukoliko dođe do rješenja kosovskog pitanja.

NA VRH