REGION

Prerušeni Nikola Gruevski s lažnim pasošem preko Albanije stigao u Mađarsku

U avion ušao sa sunčanim naočalama i šeširom koje nije skidao tokom cijelog leta, pa posada aviona nije znala o kome se radi

Gruevski: Zatražio izbjeglički status. ARHIV

Srna

15.11.2018

Nekadašnji premijer Makedonije Nikola Gruevski je, koristeći lažni pasoš, ilegalno ušao u Albaniju, gdje su ga prihvatili u Ambasadi Mađarske u Tirani, odakle je kasnije otputovao za Budimpeštu. 

Gruevski je iz Tirane prvim jutarnjim letom kompanije "Malev" stigao u Budimpeštu, prenosi "Politika". 

Gruevski je u avion ušao prerušen, sa sunčanim naočalama i šeširom koje nije skidao tokom cijelog leta, pa posada aviona nije znala ko je on.

U momentu kada je potjernica za njim stupila na snagu, Gruevski je već bio u Budimpešti. 

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana jučer je potvrdila da je Gruevski podnio zahtjev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbjeglički status.

Makedonija je raspisala potjernicu nakon više neuspješnih pokušaja da Gruevskom, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i nelegalne kupovine blindiranog Mercedesa, bude uručena sudska odluka o izdržavanju kazne. 

Gruevski, kojem je pasoš oduzet 3. jula prošle godine, osumnjičen je u još tri slučaja koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.