ODLUKE Sud u obrazloženju odluke naveo da je "zatvorenik urednog ponašanja"

Vasiljković ostaje u Lepoglavi jer kaznu smatra nezasluženom

Videovezom dao saglasnost za podnošenje prijedloga za uvjetnom slobodom

Fena

Kapetan Dragan: Ostaje u Lepoglavi

Foto: Arhiv


Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog za uvjetnim otpustom Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, kojem je Vrhovni sud u junu smanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na 13,5 godina.

Vijeće varaždinskog suda zaključilo je, uzimajući u obzir podatke dobivene od Centra za dijagnostiku u Zagrebu i pritvora u Lepoglavi, da je prijedlog neosnovan.

Sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da je "zatvorenik urednog ponašanja", ali da treba uzeti u obzir da se radi o kratkom vremenu koje je proveo na izdržavanju kazne pa se "ne može zaključiti kako će zatvorenik funkcionirati, jer do sada nije ocijenjen te nema podataka vezano za provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne".

Osim toga, iz izvještaja Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira počinjenje krivičnog djela, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Zatvorenik je nekritičan te nije došlo do promjene njegovog ponašanja nakon počinjenog krivičnog djela, zaključio je sud.

Na sjednici o odlučivanju o uvjetnom otpustu Vasiljković je videovezom dao saglasnost za podnošenje prijedloga te nije želio ništa dodati. Njegov opunomoćenik, kako se navodi u rješenju, isticao je da su ispunjene pretpostavke koje postavlja zakon da bi se odobrilo uvjetno puštanje te da je izdržao više od devet desetina kazne. Vasiljkovićev advokat navodio je, također da pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o osobi Draganu Vasiljkoviću, a ne o kapetanu Draganu.

Zamjenik županijskog državnog tužioca u Varaždinu naveo je, pak, da su u sudskoj praksi mnogobrojni primjeri odbijanja uvjetnog puštanja zatvorenicima koji su uspješno provodili programe na izdržavanje svojih zatvorskih kazni te da se u ovom slučaju radi o zatvoreniku koji prema podacima iz spisa svoju kaznu smatra nezasluženom i izražava skepticizam prema pravosudnom tijelu Republike Hrvatske.

Smatra da zbog toga nema nikakvih razloga da se odobri uvjetno puštanje, ali da će Vijeće donositi odluku isključivo na temelju podataka koji su sadržani u sudskim spisima, a ne na temelju podataka ili dojmova stečenih u medijima ili na bilo koji drugi način, prenosi Hina.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima srbijansko i australsko državljanstvo, uhapšen je prije 12 godina u Australiji, gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao krivična djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno svjedočili.

NA VRH

Podijeli članak na