REAKCIJA

Kandić: Srbija je isporučila optužene za genocid, a ne za teški zločin

Podsjeća da je Srbija godinama skrivala najtraženije optuženike

Nataša Kandić. Arhiv

Vijesti.ba

16.11.2018

Država Srbija potpuno se povinovala zahtjevima Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju kada su u pitanju optuženi za najteže krivično djelo genocid. Iz tog ugla, potpuno je nebitno šta kažu neki političar, premijerka ili bilo ko drugi.

Stav je ovo osnivačice Fonda za humanitarno pravo i regionalne koordinatorice Koalicije za REKOM Nataše Kandić, koja je za Vijesti.ba komentirala istup premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u intervjuu za DW negirala da se u Srebrenici dogodio genocid.

Sve što je uradila država Srbija u vezi s optužnicama koje su podignute za izvršenje krivičnog djela genocid pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju je na nivou ispunjenja zahtjeva. Srbija je isporučila optuženike i na, uvjetno rečeno, najvišoj vojnoj i civilnoj ljestvici, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su optuženi za genocid, a Karadžiću je izrečena i prvostepena presuda -  navodi Kandić za Vijesti.ba. 

Ona podsjeća da je Srbija godinama skrivala najtraženije optuženike, ali da se onda potpuno povinovala zahtjevima međunarodne institucije, osnovane od UN-a, koja je tražila isporuku optuženih za genocid.

- Šta znači kada jedna država izruči međunarodnoj instituciji pojedinca optuženog za genocid? Kada državi stigne zahtjev za isporučivanje optuženog za genocid, onda država ne kaže: "Pošaljite optužnicu za neko drugo krivično djelo." Upravo isporučuje one koji su optuženi za genocid da bi im se sudilo ne za težak zločin, nego za izvršenje genocida -  pojašnjava osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM.

Stoga konstatira da je na sceni politička igra u kojoj ne učestvuje samo aktuelna premijerka Srbije nego i svi dosadašnji predsjednici i premijeri. 

- Politički nastupi iz Srbije uvijek su isti - genocid se nije dogodio, dogodio se strašni zločin - dodaje Kandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.