ODLUKA

Tribunal u Hagu naredio da se svi telefonski pozivi Ratka Mladića prate

Naređuje se komandnom oficiru Pritvorske jedinice da se slušaju i bilježe njegovi razgovori, koji spadaju u kategoriju nepovlaštenih

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. Arhiv

S. Numanović

16.11.2018

Nakon incidenta s uključenjem osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u program srbijanske "Happy TV", Tribunal u Hagu naredio je da se u narednih 30 dana svi njegovi "neprivilegirani pozivi" prate.

Odluku je donio Registrar Međunarodnog rezidualnog mehanizma (MICT), koji je nasljednik Tribunala za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY).

Postoji razumna osnova za uvjerenje da je Ratko Mladić prekršio odredbe boravka u Pritvorskoj jedinici. Utemeljen je razlog, stoga, da se prate i slušaju nedavni, sadašnji i budući telefonski razgovori ovog pritvorenika, na određeni period vremena, kako bi se osigurala sigurnost, ali i red u Pritvorskoj jedinici, te da je to u interesu uprave i pravde, naređuje se komandnom oficiru Pritvorske jedinice da se slušaju i bilježe njegovi telefonski razgovori, koji spadaju u kategoriju nepovlaštenih.

Svi razgovori te vrste, koje je Mladić obavio u zadnjih sedam dana, bit će preslušani i ispisani. Također, od 16. novembra, u narednih 30 dana, bit će prisluškivani svi nepovlašteni telefonski razgovori Ratka Mladića i za svaki od njih će se uraditi zabilješka - naredio je registrar MICT-a Elias Olufemi.


Faksimil

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.